Gündem

Özel sektör çalışanlarına SGK desteği geliyor! Aylık çalışma ücreti azalana bilgilendirici mesaj iletilecek: İşverene ise uyarı mektubu gidecek!

Yeni yıla günler kala çalışanların asgari ücret tutarı memur ve emeklileri uygulanacak zamlar merak ediliyor. Güncel enflasyon kuru üzerinden belirlenecek rakamlar neticesinde enflasyonun ezici etkisinin de azaltması bekleniyor. Öte yandan Cumhurbaşkanlığı 2023 yılı Programında SGK ile anlaşmalı bulunan tüm çalışanlara yönelik özel bir uygulamaya karar verildi. Alınan bu karar özel sektörde çalışan milyonlarca vatandaşı da ilgilendirecek.

Özel sektörde çalışıp sigortası bulunanlar prime dayalı esas kazancı üzerinde oluşan aylık farklılığı görebileceği yeni bir sisteme giriş yapılıyor. Kazanç oranında %20 ve üzerinde bir azalma fark edildiğinde Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından çalışanlara bilgilendirici bir mesaj gönderilecek. Usule aykırı bir durum fark edildiğinde SGK tarafından işverene de özel bir mektup yazılacak.

ÖZEL SEKTÖR ÇALIŞANLARINA GÜVENCE SUNACAK!

Özel sektörde çalışanların haklarını koruyabilmesini sağlayacak bu yeni sistem 2023 Ocak ayı itibariyle yasadan geçerse kullanılabilecek. SGK bünyesinde özel sektör çalışanları maaşında yaşanacak olan kesintinin de farkında olacak. Sosyal güvence kapsamında vatandaşın hakları da koruma altına alınmış olunacak. Farkındalığı daha da artırabilmek için yapılacak bu yeni uygulamanın ise 2023 yıllık Cumhurbaşkanlığı Programında yer alacağı bildirildi.

SGK’nın adım atacağı bu uygulama ile kayıt dışında çalışan kişilerin tespit edilmesinde bir farkındalık oluşturulacak. Sosyal Güvenlik kurumunda çalışanların bulunan haklarını koruyabilmek bu konuda bilinçlendirmek amacıyla bu çalışmalar daha da arttırılarak farklılaştırılacak. Aylık ödemelerin bir önceki aya göre %20 ve üzerinde düşürüldüğü fark edildiği anda işçiye otomatik bir mesaj gönderilecek.

RİSK DURUMUNDA İŞVERENLERE MEKTUP GÖNDERİLECEK!

Kayıtlı istihdamı arttırabilmek ve bunun önemini ortaya koyabilmek için başlatılacak çalışmalara yenileri de eklenecek. Analizler tamamlandığında belirli meslek gruplarına yönelik kayıt dışı istihdamda eksik ücret bildirimi ile riskli görüldüğü anda işverenlere bu durum bir mektup ile iletilecek. Yeni yıl asgari ücret ve memur zammına yönelik oluşacak enflasyon rakamları heyecanla beklenirken özel sektöre yönelik yapılan bu hamle olumlu bir şekilde karşılandı.

İlgili Makaleler