Gündem

Araç satın alacaklar dikkat! ÖTV genelgesindeki o madde değiştirildi: TOGG modellerine ÖTV indirimi gelecek mi?

Türkiye’nin ilk yerli ve milli otomobili TOGG banttan indirildi. Kısa bir süre sonra canlı yayında bakanlık tarafından araç modeline özel kredi fırsatı ile beraber ÖTV indiriminin uygulanacağından bahsedildi. Devlet tarafından sunulan bu teklif elektrikli araç modelleri başta olmak üzere 0 araçlara yönelik ÖTV indiriminin gelip gelmeyeceğini de düşündürüyor.

Araç alım-satım sürecinde ÖTV indirimi vatandaşların lehine bir durum olacak. Uzun bir süredir beklenen bu haber kulislerde söylenti olarak yerini alıyor. ÖTV indirimi ile ilgili henüz net bir açıklama yapılmış değil.

ÖTV YÖNERGESİNDEKİ O MADDE GÜNCELLENDİ!

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından konu üzerine ÖTV uygulaması ile ilgili genel tebliğde yer alan bazı hükümlere değinildi. Resmi Gazetede ÖTV’ye yönelik değişiklik yapılması ile ilgili bir tebliğ yayınlandı. Bu tebliğ içerisinde motorlu araç ticareti yapan her vatandaşın taşıtı teslim ettikten sonra araçta uygulanmış boyama, aksesuar kullanımı, kuaför masrafı, ek garantisi gibi hizmetlerden ÖTV alınmaması gerektiği sonucuna varıldı.

Yapılan bu yenilik Resmi Gazetede yayınlanırken daha önce açıklanmış ve ÖTV indirimi konusunda umut oluşturmuş bir başka Resmi Gazete haberi yeniden akla geldi. Gazetede de yayınlanan yeni tasarım ile motorlu araçlara yönelik ÖTV ve matrahta alt ve üst sınırı belirlemek ve bu sınırlamayı 3 katına kadar arttırabilmek istenirse sıfıra indirebilme yetkisi tamamen Cumhurbaşkanına teslim edildi.

ÖTV İNDİRİMİ GELECEK Mİ?

ÖTV yasası ile ilgili daha önce yapılmış değişiklikler ile yine son süreçte basına yansımış ve Resmi gazetede de yer bulmuş değişiklikler akla sıfır araçlara yönelik alınan ÖTV’de yeni bir indirim oluşabileceği yönünde ihtimali kuvvetlendirdi. Öte yandan var olan yasal düzenleme üzerinde kanunsal değişiklik yapılıp Bakanlar kurulu ifadesi alınarak Cumhurbaşkanı ifadesinin sunulması da ilgi çekiciydi.

Burada en çok dikkati çeken nokta Cumhurbaşkanına yetkisi sunulmuş ÖTV’nin tamamen sıfıra indirilebilme hususuydu. İstendiğinde kullanıma açılabilecek bir özellik Bakanlar kurulundan alınarak Cumhurbaşkanlığına aktarılmış olundu. Bu özellik tek hamlede piyasalarda büyük bir rahatlığı beraberinde getirebilir. Ancak henüz bu konuyla ilgili net bir açıklama yapılmadı.

İlgili Makaleler