Ekonomi

4 aylık veriye göre emekli ve memur maaşı zamları hesaplandı! En düşük memur maaşı 13 bin TL, en düşük emekli maaşı 5 bin TL olacak!

2021 yılının son çeyreğinde yükselişe geçen enflasyon oranı ile birlikte ocak ayı maaş zamları da tarihi seviyelere ulaştı. 3 Ocak tarihinde açıklananmış olan aralık ayı enflasyonu ile birlikte hesaplanmış olan maaş zammına ek zam kararını da ekleyen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bütçeleri zorlanan memur ve emeklilerin yüzlerini güldürmüştü. Ancak FED yetkililerinin faiz artırımı kararları, 24 Şubat tarihinde başlayan Rusya- Ukrayna savaşı ve diğer olumsuz gelişmelerin de etkisi ile birlikte yükselişine devam eden enflasyon, zam oranının kısa süre içerisinde erimesine sebep oldu.

Temmuz ayında tekrar hesaplanan enflasyon oranı ve yetkililerin iyileştirme kararları kapsamında senenin ikinci zammı ile müjdelenen memurlar ve emekliler, sene sonuna doğru yaklaşıldığı şu günlerde yükselmeye devam eden enflasyon karşısında geçim derdi içerisine düştü. Gözlerini ocak ayı zamlarına çeviren vatandaşlar için yetkililerden yeni maaş tahminleri geldi.

EMEKLİ VE MEMUR MAAŞLARI İÇİN EN DÜŞÜK ZAM ORANI HESAPLANDI!

Türkiye İstatistik Kurumu’nun 3 Kasım 2022 tarihinde yapmış olduğu enflasyon açıklaması ile birlikte emekli ve memur maaşlarına ocak ayında yapılacak olan 6 aylık enflasyon zammının 4’üncü verisi tamamlanmış oldu.

Kamu kurumunun yüzde 3,54’lük ekim ayı enflasyonun açıklamasının ardından tamamlanmış olan 4 aylık enflasyon verisine göre SSK ve Bağ- emeklilerine en az yüzde 10,84, memurlara ise yüzde 11,84 oranında maaş zammının yansıtılacağı bilgisi kaydedildi.

Son enflasyon açıklaması ile birlikte ocak ayı maaş tutarlarına ilişkin yeni tahminler de gelmeye başladı. Buna göre maaşlara iyileştirmeler dahil olmak üzere yüzde 40’lık zam yapılması durumunda en düşük emekli maaşının 4 bin 900 TL’ye, en düşük memur maaşının ise 12 bin 747 TL’ye yükseleceği ileri sürüldü.

MEMUR VE MEMUR EMEKLİSİ MAAŞLARINDA ÖNEMLİ DETAY!

Sene başından haziran ayının sonuna kadar Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yürütülen 3600 ek gösterge çalışmaları, temmuz ayının başında resmen yasalaştı. Buna göre memur ve memur emeklilerinin ocak ayı maaşlarına toplu sözleşme ve enflasyon verilerinin yanı sıra 3600 ek gösterge zammının da yansıtılacağı bilgisi kaydedildi.

İlgili Makaleler