Gündem

IMEI kaydı nedir 2023 IMEI ücreti ne kadar? Yurtdışından kimler telefon getirebilir? Bir pasaporta kaç telefon kayıt ettirilebilir?

Geçtiğimiz senenin eylül içerisinde rekor seviyelere ulaşan ekonomi piyasaları, hizmet alınan her sektörden yüksek oranlı zamların açıklanmasına sebep oldu. Dolar kurunun 18 TL’ye euro kurunun 20 TL’ye ve gram altının bin 82 TL’ye yükselmesinin ardından harekete geçen üreticiler ve diğer sektör çalışanları, hizmet başlıklarına ve hizmet ürünlerine yüksek oranlarda zamlar yansıtmak durumunda kaldılar. Bu girişimden olumsuz etkilenen sektörlerin başında ise teknoloji sektörü geldi.

Döviz kurları ile altın fiyatlarında gözlenen yukarı yönlü hareketlerde sonra yüksek oranlarda zamlanan dijital cihazlar, özellikle akıllı telefonların fahiş rakamlarını gün yüzüne çıkardı. Ek olarak ülkemizde uygulanan vergi sisteminden de etkilenerek tarihi seviyelere ulaşan akıllı telefonlar, yeni dönemde telefonunu değiştirmek veya sıfırdan bir telefon almak isteyen tüketicileri büyük ölçüde hayal kırıklığına uğrattı.

Akıllı telefon fiyatlarının ülkemizde çok yüksek seviyelerde olması, vatandaşların büyük bir kısmını yurtdışından telefon getirme şartlarını araştırmaya itti. Ülkemize oran ile yurtdışında oldukça düşük fiyatlardan satışa sunulan akıllı telefonlar için yeni bir kanun getiren bakanlık, bir kişinin kaç telefon getirme şansı olduğunu açıkladı. Ek olarak yurtdışından getirilen telefonların ülke içerisinde kullanılabilmesi için yatırılması gereken IMEI ücreti de vatandaşlar ile paylaşıldı.

IMEI KAYDI NEDİR, NASIL YAPILIR?

IMEI kaydı yurtdışından ülkemize getirilen telefonların burada da rahatlık ile kullanılabilmesi için yaptırılması gereken bir kayıt türüdür. Cihazın ülke kaydına geçirilmesi için kullanılan bu yöntem, e- devlet sistemi üzerinden saniyeler içerisinde çözüme kavuşturulabilmektedir.

Açıklanan yeni kanuna göre bir kişi pasaportu üzerinden 3 yılda yalnızca bir adet telefonun kaydını yaptırabilmektedir. Kaydı yaptırılmayan cihazlar 3 ay sonunda erişime kapatılmaktadır.

IMEI ÜCRETİ NE KADAR?

Yeni dönemde yurtdışından telefon getirmek isteyen vatandaşların ödemeleri gereken IMEI kayıt ücreti belli oldu. Resmi Gazete’de yayınlanan karara göre yeni abonelikler için 117 TL tutarında vergi ödemesinin yapılması gerekmektedir. IMEI harcı için ise 2 bin 732 TL ödenmelidir. Bu tutarlar, 2023 yılında tekrar güncellenecektir.

İlgili Makaleler