Ekonomi

Memurlar ve memur emeklileri dikkat! Ocak ayı gelmeden maaşlara yansıyacak olan yeni zamlar belli oldu! 3600 ek gösterge ile birlikte en az 1971 TL artacak!

Ülke sınırları içerisinde yaşayan memurlara, memur emeklilerine ve diğer emekli vatandaşlara, her sene ocak ve temmuz aylarında olmak üzere 2 kere maaş zammı yapılmaktadır. Temel olarak 6 aylık enflasyon baz alınarak yapılan maaş zammı hesabı, ek ayrıcalıklar ve hükümet yetkililerin inisiyatifleri kapsamında yükselebilmektedir. Bu kapsamda son olarak temmuz ayında maaş zammı alan memurlar ve emekliler, ocak ayı maaş zamlarının hangi oranda gerçekleşeceğini merak etmeye başlamışlardır.

Geçtiğimiz yılın son çeyreğinde hissedilmeye başlanan olumsuz ekonomik gelişmeler, enflasyonu yükselterek ocak ayının başında tarihi seviyelerde memur ve emekli maaşı kararlarının açıklanmasına neden oldu. Enflasyon ile mücadele kapsamında memurların ve emeklilerin ezilmelerine izin vermeyeceklerini belirten hükümet yetkilileri, temmuz ayının başında da enflasyon üzeri bir zam kararı aldı. Ancak şimdiye kadar yükselişini sürdürmeye devam eden enflasyon, maaş artışlarının kısa süre içerisinde erimesine ve dolayısı ile de vatandaşların alım güçlerinin azalmasına sebep oldu. Bu durum gözlerin ocak ayı zamlarına çevrilmesine yol açtı.

2022 yılının tamamlanmasına oldukça az bir zaman kala geçim dertleri giderek büyümeye devam eden vatandaşlar, ocak ayında açıklanacak olan maaş zamlarının kendilerini tatmin edip etmeyeceğini merak etmeye başladılar. Bu noktada kime, ne kadarlık bir zam yapılacağı halen kesinleşmemişken haziran ayının sonunda Meclis tarafından kabul edilen 3600 ek gösterge teklifi ile birlikte memurlara ve memur emeklilerine zam harici bir maaş artışının daha yansıtılacağı bilgisi kaydedildi. Uzmanlar, yaptıkları ek gösterge hesapları birlikte maaşlara yansıyacak olan asgari tutarları tüketiciler ile paylaştılar.

EK GÖSTERGE İLE MAAŞLAR NE KADAR ARTACAK?

Memurları ve memur emeklilerini yakından ilgilendiren ve haziran ayının sonunda da Meclis tarafından resmen kabul edilmiş olan 3600 gösterge teklifi, ocak ayı maaşlarına da yansıyacak. İlk açıklamada ocak ayında memur emeklilerinin maaşlarına 1.234- 1.391 TL aralığında yansıyacağı söylenen artış, temmuz ayında katsayının büyümesi ile birlikte üst seviyelere ulaşacağının sinyallerini verdi. Ayrıca ilk açıklamada memurların da 1.749- 1.971 TL aralığında maaş artışı yaşayacakları söylenmişti. Ancak temmuz ayı katsayılarına göre bu aralığında yükseleceği bilgisine ulaşışmış oldu.

2 BİN 500 TL’LİK ARTIŞ İDDİASI!

Ocak ayında memur maaşlarına hem toplu sözleşme hem 3600 ek gösterge hem de enflasyon farkı yansıtılacak. Uzmanlar mevcut verilere bakıldığı zaman bu değişkenlere bir de yüzde 25’lik enflasyonun eklenmesini beklediklerini ileri sürdüler. Bu tahminin gerçekleşmesi durumunda memur maaşlarına ek göstergeden ötürü yansıyacak olan ek tutarın, 2 bin 500 TL’ye ulaşacağı iddia edildi.

İlgili Makaleler