Ekonomi

Özel sektörde bayram havası esecek! Çalışanlara ek 1000 TL ısınma desteği geldi: İşveren bu durumda ne yapmalı?

Devletin sunduğu fatura desteğine bir yenisi daha eklendi. Çalışanlara istisnasız bin TL ek doğalgaz ödemesi yapılacağı duyuruldu. Özel sektörde uygulanabilecek bu yeni destek Resmi Gazetede yayınlandı. Gözler söz konusu uygulamanın ne zaman başlatılacağına çevrildi.

Devlet tarafından belirli aralıklarla sağlanan desteklerle vatandaşı maddi olarak korumaya alıyor. Gıda, barınma, giyecek desteğinin yanında sunulan fatura desteği aylık düzenli ödemelerle maddi kaynak oluşturuyor. Alınan son karara göre 2023 30 Haziran tarihine kadar geçerli 1000 TL ödeme yapılacak. İşçiler aldıkları maaşa ek olarak bu bedeli hesabında bulabilecek.

DOĞALGAZ DESTEĞİ NE KADAR SÜRECEK?

Kış mevsiminin gelmesi ile doğalgaz yakılmaya başlandı. Bugüne kadar ödenen kömür yardımının yanında bu yıl doğalgaz yardımı da eklendi. Devlet destek ödemesi kapsamında aylık 850 TL’den başlayarak 1.250 TL’ye kadar farklı kullanım bedeline göre 3 ayda bir doğalgaz desteği sunuyor. Buna bir yenisi daha ekleniyor. Özel sektörde çalışanlar ek 1000 TL ısınma yardımı sayesinde bu kışı rahat geçirebilecek.

Resmi Gazetede yayımlanan karara göre doğalgaz, kömür, odun gibi ısınma yardımı SGK vergi primine tabi olmayacak. 9 Kasım tarihi itibariyle geçerli olan bu karar önümüzdeki yılın Haziran ayına kadar devam edecek. 8 ay boyunca kesintisiz olarak alınan maaşa ek bu destek sunulacak.

İŞVERENİN UYMASI GEREKEN ŞARTLAR NELERDİR?

İşverenlerin çalışanlara yönelik uygulayacağı bu destek istisna olarak kabul edilebilmesi için de belirli şartların yerine getirilmesi gerekiyor. İşverenin uyması gereken şartlar:

  • Ödenecek olan tutarın ay her ay 1000 TL’yi aşmadan verilmesi
  • Mevcutta bulunan ücrete ek olarak sunulması
  • Elektrik, ısınma ya da doğalgaz gibi herhangi bir faturaya karşılık gelmesi gereklidir.

HER İŞVEREN ZORUNLU DEĞİL!

İşverenin yapacağı ödemeye yönelik işçiden özel bir fatura istemesine gerek görülmüyor. Elektrik ya da doğalgaz bedelinin ödendiğine yönelik bir belgede talep edilmeyecek. En çok merak edilen soru ise işveren tarafındaydı. 8 ay kesintisiz devam etmesi gereken bu yardımın zorunlu olup olmadığı merak edildi. Konu üzerine bir açıklama yapıldı ve süreç netleşti. İşverenin işçiye yönelik ödeyeceği ısınma desteğinin zorunlu olmadığı her işverenin bu konuda serbest bırakıldığı da eklendi.

İlgili Makaleler