Sağlık

Uzmanlar uyarıyor: Yeni virüse hazırlıklı olun! Çin’de görülen bulaşıcı virüsün etkileri nasıl anlaşılıyor?

Çin’de tespit edilen yeni virüs insanları korkuya sürükledi. Çin’in Yunnan eyaletinde bilim insanları yeni bir ölümcül virüse rastladı. Hayvanlardan insanlara bulaşabildiği anlaşılan bu yeni tür ile ilgili açıklamada yapıldı.

Bilim insanlarının gündeminde BtSY2 adı verilen bir virüs yer alıyor. Bu virüsün yapılan araştırmalarda Covid’e neden olan genden geldiği tespit edildi. Uzmanlar yeni bir pandemi dönemi ile ilgili uyarıda bulunmayı da ihmal etmedi. Tespit edilen bu yeni virüsün belirtileri ve bulaşıcılığı yayılım süresine dair bilgiler vatandaşla paylaşıldı.

YENİ VİRÜS NASIL ORTAYA ÇIKTI? ETKİ ALANI BELLİ OLDU!

Covid-19 salgın sürecinin etkileri henüz bitmemişken bilim insanları tarafından yeni bir virüsün keşfi yapıldı. Çin’in güneyinde yarasalardan insanlara bulaştığı tespit edilen potansiyel bu virüsün tehlikeli olduğu da söyleniliyor. Covid’e neden olan Sars-Cov-2 ile aynı genleri taşıdığı da ortaya çıkarıldı.

Uzmanlar bu yeni virüs türüne karşı uyarıda bulundu. Çin’in Yunnan eyaletinde görülmeye başlanan bu virüsün hem insanlara hem de çiftlik hayvanlarına bulaşıcı etkisi fark edildi. Çalışmalar Yunnan Endemik Hastalık Kontrol Enstitüsü araştırmacıları tarafından yürütülüyor. Araştırmada Sidney üniversitesi de yer alıyor.

UZMANLAR KLİNİK ÇALIŞMALARININ SONUÇLARINI PAYLAŞTI!

Yeni virüse dair ilk tespitler, belirtiler ve bilgilendirici içerikler BioRxiv adı verilen bir internet sitesinde yayınlandı. Yapılan paylaşımda insanlara ve çiftlik hayvanlarına bulaşma riski yüksek olan 5 farklı yeni virüs tespit edildiği söylendi. Bunlar içerisinde endişelenmeyi gerektirecek ve yayılım hızı bulunan virüsün ise BtSY2 olduğu bildirildi.

Çalışmalara şekil verecek olan deney ise 149 farklı yarasa üzerinde yapılan inceleme ile ortaya çıkarıldı. 6 farklı şehirden alınan 15 farklı türü temsil eden 149 yarasa üzerinde RNA yapılarında inceleme yapıldı. Her bir yarasadan rektum örneği bir araya getirildi. Tek bir yarası üzerinde enfekte edici birden çok virüsün olduğu da tespit edildi. Sonuç olarak bu yarasaların birden çok virüsü barındırabileceği tek bir yarasa üzerinde birden çok enfeksiyonun aynı anda yer alabileceği fark edilmiş oldu.

VİRÜSÜN BELİRTİLERİ NASIL ANLAŞILIR?

Nottingham Üniversitesinde çalışan profesör doktor Jonathan; bu yeni virüsün ortaya koyduğu sonuçlar arasında birden çok tahrip edici virüsün tek bir yarasa da var olabildiği sonucuna ulaşıldığını ifade etti. “Ortak enfeksiyon süreci coronavirus’te olduğu gibi farklı ve doğal yeni varyantlara neden olabilir” uyarısında da bulundu. Henüz bu virüsün bulaşıcılığı, belirtileri hakkında net bir açıklama yapılmadı.

İlgili Makaleler