Ekonomi

Hizmet dökümündeki o harfler başınızı ağrıtabilir! Uzmanlar uyardı: Aralık ayında borçlanma sürecini başlatın! O çağrıya uymayanı ne bekliyor?

Emeklilikte yaşa takılanlara yeni bir müjde verildi. Düzenlemeye yönelik prim ve çalışma günü esasına dayalı ilk süreç başlanıyor. İlk etapta 1.5 milyon kişinin emekli olması planlanıyor. Prim ve borç yapılandırmasına göre farklı bir sistem gelmesi bekleniyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı EYT Tasarısı ile ilgili kabinede alınan son kritik detaylara da değindi.

EYT’DE KRİTİK GERİ SAYIM BAŞLADI!

EYT mecliste Aralık ayında gündeme gelecek. Ocak’ta ise net olarak yürürlüğe girmesi bekleniyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı EYT kapsamında erken emeklilik süreci başlayacak olan kişilere yaş ve borçlanmaya yönelik kritik bir döneme girildiğini yeniden hatırlattı. Geri sayım başladı. Borç yapılandırması sürecinde vatandaşlar detayları tek tek inceliyor. SSK ve Bağ-kur üzerinden sigorta girişi bulunan kişiler borçlanma yolu ile başlangıç tarihini geri çekme planı yapıyor. Maliyetlerin yükselişini engelleyebilmek için Aralık ayında borçlanma sürecinin başlanması öneriliyor.

TEK HARF İLE EMEKLİLİK SÜRECİ İPTAL OLABİLİR!

EYT kapsamındaki faydadan yararlanacaklar için uzmanlar: “Hizmet dökümünü dikkatle inceleyin!” uyarısında bulunuyor. Eksik prim gününden kaynaklı olarak aksama yaşanabilir. Çizelgede farklı birinin ismi olup olmadığı büyük önem taşıyor. Özellikle primde kullanılan 3 harf probleme neden olabiliyor. Prim belgesinde “K, Ş ve S” harfleri bulunuyorsa bu Sosyal Güvenlik birimi tarafından sahtecilik işlemi nedeniyle emekliliğe hiçbir zaman ulaşamamak anlamına geliyor.

Bu harfler; “Kontrollü, Sahte, Şüpheli ve Paravan işyeri” anlamına geliyor. Prim alanında bu ifadenin yer almasının sebebi ise sahte şirketler primi bir süre sonra ödememeye başlıyor. SGK bunu fark ediyor. Bu sigortalar iptal ediliyor. Kişi emekliliğe hak kazansa dahi sahte sigortalılıktan dolayı yapılacak en ufak bir bildirimde hizmet kayıtları siliniyor.

EYT HESAPLAMASI NASIL YAPILACAK?

Erken emeklilik sürecinde ay olarak 30 gün ve yıl olarak 360 gün üzerinden hesaplama yapılıyor. Konu üzerine Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin borçlanma ile iş başlangıç tarihinin geriye çekilebileceğine yönelik değerlendirmeleri de dikkate alınmalıdır. Burada özellikle üzerinde durulan memuriyet dönemi öncesinde askerlik hizmeti bulunan kişilerin 23 Mayıs tarihinden önce emeklilik yaşını etkileyeceği ifade edildi. Fakat işçiler de bu durum sigortalılık başlangıç süresinde herhangi bir etki oluşturmayacak. EYT kapsamı dışında kalanlar prime göre hesaplanacak kademeli olarak emekli olacak.

İlgili Makaleler