Sözleşmeli personelin başvuru dönemi başlıyor: 3+1 sistemi ne demek? Kimler yararlanabilir?
Sözleşmeli işçilerin kadroya alınmasında son sürece giriş yapılıyor. Yapılan son kabine toplantısı sonrasında süreç netleştirildi. Hazırlıkların tamamlandığı ifade edilerek sözleşmele sunulacak geçiş sürecine dair konu detaylandırıldı. 3+1 detayı dikkatten kaçmadı. Belirli şartları karşılayanların sadece yararlanabileceği kadroya geçiş sürecine dair detaylar bir bir gün yüzüne çıktı.
KADROYA GEÇİŞTEN KİMLER YARARLANABİLECEK?
Son kabine toplantısı sonrasında sözleşmeli personelin kadroya geçiş sürecine dair soru işaretleri netleştirildi. 3+1 formülü üzerinde duran Cumhurbaşkanı 400 bin kişinin bu sistemden yararlanabileceğini de ekledi. Konu üzerine 3 yıllık sözleşmesini doldurmuş olanlar anında aday memurluğa geçebiliyor. Ancak bu süreyi doldurmamış olanlar 3 yılın sonunda aynı hakkı elde edebiliyor. Önceden kadro düzenlemesinin dışında tutulmuş 227 bin farklı kişinin süreleri dolmuş olacağı düşünüldüğünden doğrudan kadroya geçme şansları bulunuyor. Alınan yeni karara göre kamuda çalışan 520 bin sözleşmeli personelin 424 bini kendi isteği ile kadroya geçiş yapabilecek.
ARALIK AYINA İŞARET EDİLDİ!
4/B kapsamında çalışmasını sürdüren personelin 4/A statüsüne geçebilmesi için geri sayım süreci başladı. Yıl sonuna ertelenmiş olan ve mecliste gündeme gelecek pek çok maddenin arasında sözleşmeli personelin kadroya geçişi de yer alıyordu. Aralık ayına ertelenen bir başka konu ise emeklilik döneminde EYT problemiydi. Her ikisi de sıra ile ele alınarak sonuçlandırma sürecine doğru ilerliyor. Yeni yıl itibariyle sürecin tamamlanmış olması da bekleniyor.
3+1 FORMÜLÜ NE DEMEKTİR?
Uzun bir süredir çalışanların gündeminde bulunan sözleşmeli personelin kadroya geçiş aşaması 3+1 formülü ile kesinleşmiş oldu. Kabine toplantısı sonrasında kadroya geçiş sürecin için 31 Aralık tarihi verildi. 3 yıl boyunca aynı memurluk derecesinde aktif çalışma faaliyetini sürdüren bir personel için bir yıl boyunca aday memur olma hakkı verilecek. Daha sonra hak kazanırsa kadroya geçecek. Bu sayede 424 bin farklı sözleşmeli personelin kadroya geçiş yapma süreci tamamlanmış olacak. Fakat burada isteğe bağlı olarak süreç yürütülecek.