Ekonomi

Asgari ücret zammı netleşiyor: Kesinti bedeli üzerinde çalışmalar devam ediyor! Enflasyon oranı ile refah payı etkisi ne kadar olacak?

Asgari ücret zammına yönelik detaylar netleşiyor. Komisyon tarafından belirlenecek olan yeni ücretlerde enflasyon, ülkenin ortalama ekonomik durumu ve refah payı da etkili olacak. Bir başka konu ise yeni asgari ücret tutarından yapılacak olan işsizlik sigortası ve SGK primi yönündeki kesintiler oluyor. Net rakamın belirlenebilmesi için görüşmelerin tamamlanması bekleniyor.

Milyonlarca çalışanın uzun süredir beklediği Ocak ayı asgari ücret zammı netleşmeye başlıyor. 6 aylık enflasyon rakamı üzerinden 2023 yılı itibariyle yükselecek asgari ücret oranı merak ediliyor. Öte yandan ve refah payı ve ülkenin ekonomik durumu da alınacak olan kararı etkileyecek. Sendika ve işverenlerin beklentileri yeni fiyatların oluşumunda etkili olacak.

ANKET SONUÇLARI BELLİ OLDU!

Dünya çapında yaşanan kriz dönemleri Türkiye’yi de doğrudan etkiliyor. Son olarak Rusya ve Ukrayna arasındaki savaş süreci ile enflasyon durdurulamaz hale gelmişti. Kritik süreçte Merkez Bankası’nın tahmini ise %65’e ulaştı. Geçtiğimiz günlerde enflasyon oranının belirlenmesi için Piyasa Katılımcıları Anketi yapıldı. Anket sonucunda ise ortaya çıkan rakam %68.06 oldu. Tüm bu tahminler göz önünde bulundurulduğunda şu anda var olan 5.500 TL’lik asgari ücret 7.000 TL’ye ulaşıyor. En iyi ihtimal 9000 TL’ye çıkması dahi konuşuluyor.

2022 yılı içerisinde Ocak 2023 zamlamasının üzerine Temmuz ayında yeni bir asgari ücret zammı daha uygulandı. 2022 Ocak asgari ücret brüt maaş 5.004 TL idi. Net maaş oranı ise 4.253 TL olarak belirlenmiştir. Yılın ortasında yükselen enflasyon nedeni ile alım piyasalarda alım gücünün zayıflaması sebebiyle yeni bir zam daha uygulandı. 6 aylık enflasyon oranı üzerinden uygulanan yeni ücret zammı ise %50 oranında gerçekleşti. 1 Temmuz 2022 tarihi itibariyle brüt 6.471 TL net olarak 5.500,35 TL olarak belirlenmesi kararı alınmıştı.

ASGARİ ÜCRET KESİNTİ BEKLENTİSİ!

enflasyo

Asgari ücret rakamı üzerinde etkili olan enflasyon oranı kadar refah payı da etkili oluyor. Bu yükselen fiyatlar karşısında vatandaşın zor durumda kalmasını engelleyebilmek için uygulanıyor. Temmuz ayında uygulanan zam sonrası yıl sonunda beklenti %65 oranında asgari geçim ücreti 7.425 TL’yi bulabileceği de söyleniyor. Temmuz ayındaki refah payı bu rakama eklenirse yeni yıldaki asgari ücret tutarı 8.223 TL’yi bulabilecek.

Yalnızca bu da değil ülkenin içerisinde bulunduğu genel ekonomik durum bu rakama etki edebiliyor. Özellikle yıl içindeki büyüme oranı ile gelecekte oluşacak muhtemel ekonomik aktiviteler süreçte yeni rakamın oluşmasını da etkiliyor. Sendikaların beklentisi ise oldukça farklı.

TİSK 8 BİN TL’Yİ ÖNGÖRÜYOR!

İşçi Temsilcisi Türk-İş asgari ücrete yönelik yeni yılı rakamında 10.000 TL seviyelerini görebilme ihtimali üzerinde duruyor. Bu rakamın 13.000 TL’ye ulaşması ihtimal dahilinde. TİSK yeni yıl asgari ücretin 8.000 TL ile 8.500 TL arasında değişmesini öngörüyor. Ancak yapılacak kesintilerin unutulmaması da gerekiyor. Brüt rakam üzerinden yapılan kesinti sonrası elde kalan net rakam kişinin hesabına tanımlanıyor. Asgari ücret brüt rakamı 6.471 TL iken SGK primi ile %14’lük kesinti uygulandı. Bu da 971,65 TL’ye denk geldi. İşsizlik sigortasının nedeni ile kesilecek prim ise %1 oranında gerçekleşiyor. Son olarak kesintilerin dışında asgari geçim ücreti uygulanarak asıl rakam belirleniyor.

İlgili Makaleler