Ekonomi

Asgari Ücret İle Çalışanların Fazla Bilinmeyen Mali ve Sosyal Hakları

Çalışma hayatı bünyesinde milyonlarca vatandaş özel sektör bünyesinde çalışmakta. Bu çalışanların çok büyük bir kısmı da bir çalışana ödenmesi gereken en düşük sınır olan asgari ücret seviyesinde maaş alıyorlar. 

Asgari ücret ile çalışan vatandaşların aldıkları maaşın dışında çeşitli mali ve sosyal hakları bulunuyor. 

Birçok vatandaş tarafından bilinmeyen veya göz ardı edilen bu hakları madde madde ve tüm ayrıntıları ile yazımızda ele aldık. 

ASGARİ ÜCRET İLE ÇALIŞANLARIN HAKLARI

Asgari ücret ile çalışan vatandaşların büyük bir kısmı işveren tarafından sunulan şartları kabul etmekteler. Ancak sağlanması gereken zorunlu durumlarda bulunuyor.

1-) Maaş Hakkı

Mevzuata göre bir işyeri bir çalışana asgari ücretin altında maaş veremez. Bu konuda son yapılan yüzde 26’lık zammın ardından bazı iddialar gündeme gelmişti. İşverenlerin asgari ücret zammını yüksek bulduğu ifade edilirken işverenlerin yasal olmayan şekilde bu maaşın bir kısmını geri istedikleri iddia edilmişti. Tüm bu iddialar göz önünde bulundurularak asgari ücretin 4857 sayılı kanun kapsamında koruma altında olduğu bilinmelidir. 

Ayrıca maaşlar 20 gün gecikirse işçinin haklı sebebten dolayı çıkma ve kıdem tazminatı hakkı vardır. 

2-) Sigorto Hakkı

Sigorta hakkı her çalışanın emekli olması için yasal bir zorunluluktur. Bir iş yerinde işe başlayan bir kişiye sigorta yapılması gerekiyor. Ayıca deneme süresi gibi isimler çalışanları sigortasız çalıştırmak da yasaktır.

3-) Kıdem Tazminatı Hakkı

Kıdem tazmitanı hakkı çalışanların en önemli ancak en çok sorun yaşadığı hakların başında geliyor. Haklı nedenlerden dolayı işten ayrılan ya da haksız nedenlerden dolayı işine son verilen çalışana kıdem tazminatı ödemesi yapılır. 

4-) İhbar Tazminatı Hakkı

İhbar tazmitanı da işçinin işten çıkarılmadan önce haber verilmesi için ödenir. Eğer işçiye öncede haber verilmeden işten çıkarılma yapılırsa ihbar tazmitanı ödemesi yapılması gerekiyor.

5-) Yıllık İzin Hakkı

Çalışan vatandaşların en önemli haklarından bir tanesi de yıllık izin hakkı. Asgari ücretle çalışanlarında yıllık izin hakları bulunmakta. Bu hak bir yılını dolduran her işçi tarafından kullanılmalı.

6-) Haftalık İzin Hakkı

En çok gözardı edilen konulardan bir tanesi de haftalık izin hakkı. Çalışma hayatında yer alan vatandaşların haftada bir gün tatil yapma hakları bulunuyor. Bu yasal bir zorunluluktur. 

7-) Mola Hakkı

Çalışma saatleri içerisinde çalışanların mola hakları bulunmakta. Mesai saatlerine göre belirlenen mola hakkı da yasal bir zorunluluktur. 

Kamuilanlari.com

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir