Ekonomi

EYT çalışmaları hızlandırıldı: Bilinmeyenler tek tek yanıtlandı! Borçlanma yolu ile iş başlangıcı geriye çekilebilecek mi?

Milyonlarca çalışanın merakla beklediği EYT problemi sonunda çözüme kavuşuyor. Aralık ayında meclise sunulması beklenen tasarı Ocak ayında kabul edilirse ilk maaşlar Şubat ayında alınmaya başlanacak. Konu üzerine her gün bir detay veriliyor. EYT hakkında bilinmeyen detaylar Bakanlık tarafından bir bir açıklandı.

EYT problemi kendi içerisinde sonunda çözüme kavuşturuldu. Başta Numan kurtulmuş olmak üzere TİSK başkanı Özgür Burak Akkol, konu üzerine tüm çalışmaların tamamlandığını ve süreçte kişilerin ortak bir karara ara bildiğini ifade etti.

EYT tasarısı meclise sunulursa 2 milyona yakın kişi bu yasadan faydalanabilecek. Meclise iletildikten ve Cumhurbaşkanı tarafından onay aldıktan sonra Ocak ayında resmileşecek. Burada en önemli problem ise kişilerin henüz prim borcundan, iş başlangıç tarihinden kaynaklı net bir sonuca ulaşamaması olduğuydu. Pek çok kişi askerlik ve doğum borçlanması yoluyla iş başlangıç tarihini daha erkene çekebilmenin peşinde…

BAKAN KURTULMUŞ TÜM SORULARI TEK TEK YANITLADI!

EYT’ye dair detaylar Bakan Numan Kurtulmuş tarafından bir televizyon programında açıklandı. Doğum borçlanması ve askerlik borçlanması ile iş başlangıç tarihi geriye çekilebilecek mi? 18 yaş öncesindeki sigortalılık süreci geçerli kabul edilecek mi? 50 yaş kriteri daha aşağı bir sınıra getirilebilecek mi? gibi pek çok soru burada tartışıldı. Konu üzerine Numan Kurtulmuş: “Şu anda 1 milyon 900 bin vatandaşımız bulunuyor” diyerek başlattığı konuşmasına şu sözlerle devam etti: “Sona gelindi. Belirli bir zaman sonra meclisin takviminde dikkate alınan bir konu olacak. Burada bizim için bütçe önemli. Buna göre takvimde sıralamayı yapıyoruz” yorumunda bulundu.

“ÇALIŞMALARI HIZLANDIRIYORUZ!”

Katıldığı programda çalışmaların tamamlandığını da ifade eden Kurtulmuş; “Hükümetimiz çalışmalarını tamamladı. Bakanlık olarak çalışmalarda son noktaya gelindi. Şu anda Cumhurbaşkanlığı tarafından açıklama yapılması bekleniyor. Yasalaşmasını da hızlandırıyoruz. Hükümetimizin gündeminde” yorumunda bulundu.

Son günlerde merak edilen bir başka konu ise asgari ücretler üzerineydi. EYT yasası ile beraber önümüzdeki yıl Ocak ayında belirlenecek asgari ücret rakamı ile ilgili de konuşmalar sürüyor. “Şu anda bir rakam vermem mümkün değil” diyen Kurtulmuş: “Üçlü bir mekanizma ile herkes kendi teklifini iletecek ve Türkiye’nin genel ekonomik dengeleri içerisinde makul bir ücret ortaya çıkarılacaktır” dedi.

İlgili Makaleler