Ekonomi

Asgari ücret görüşmelerinde son düzlüğe girildi! Sendika başkanı canlı yayında bombayı patlattı: “7.786 TL altını kabul etmeyeceğiz!”

Türk İş başkanı Ergün Atalay canlı yayında asgari ücret rakamına yönelik yeni bir iddia ortaya attı. 8.000 TL’leri bulan asgari ücret iddiasına yönelik peş peşe gelen haberler gündem oldu.

Milyonlarca çalışan 2023 yılı Ocak ayı asgari ücret zammına odaklandı. Önümüzdeki hafta yapılacak olan asgari ücret komisyon görüşmeleri öncesinde tahminler dikkatle takip ediliyor. Öte yandan işçi ve işveren kesimi enflasyon oranı göz önünde bulundurularak rakamın 8.000 TL seviyesinde olmasını ön görüyor. Türk-İş başkanı Ergün Atalay ise bu konuda dirayetli olacağını ifade ederken; “Net çizgimiz 7.786 TL’dir” yorumunda bulundu.

%50 ARTIŞ İHTİMALİ ÜZERİNDE DURULUYOR!

Asgari ücret tahminleri meclisinde gündemindeydi. Parti başkanlarından gelen rakamlar ile Türk-İş genel başkanının ortaya koyduğu rakam yeniden ücretlerin sorgulanmasını gerektirdi. Parti başkanı Mustafa Destici konu üzerine Kasım ayı enflasyonuna dikkati çekti. Aralık ayındaki enflasyon belli olduktan sonra 6 aylık enflasyon üzerinden refah payı eklenerek net bir rakam ortaya çıkarılacak. Bu yılın refah payı olarak %20 öngörülüyor. Artış içinse; “Genel itibari ile %50 civarında olacağını düşünüyorum” yorumunda bulundu.

ASGARİ ÜCRET GÖRÜŞMELERİ NE ZAMAN BAŞLIYOR?

Türk-İş Başkanı canlı yayına konuk oldu. İlk kez rakam vererek konuştu. “Milleti tebessüm ettirmeyecek bir rakamı benimsemek istemiyoruz. Kırmızı çizgimiz ise burada 7.786 TL” dedi. “Bu anlamda iş verenlerin yanındayız. Elimizi taşın altına koyacağız” diyerek ekledi.

Asgari ücret görüşmelerinde tarih belli oldu. Asgari ücret tespit komisyonu 2023 yılında oluşacak olan ilk rakamların belirlenebilmesi için 7 Aralık tarihini seçti. İkinci bir toplantı ise 14 Aralık tarihinde gerçekleşecek. 3 farklı toplantının ardından 2023 yılında belirlenecek olan asgari ücret zammı net olarak ortaya çıkacak. Sonuç itibariyle Aralık ayının son haftasında net bir rakam ortaya konacak.

2023 ASGARİ ÜCRET NE KADAR OLACAK?

Asgari ücret zammına yönelik henüz açıklama yapılmış değil. Olası zamlara yönelik bir tablo oluşturuldu bile. %30 oranında zam uygulanırsa şu anda 5.500 TL olan asgari ücret 7.150 TL’ye ulaşacak. Bu rakam %40 civarında olursa 7.700 TL, %50 civarında olursa 8.250 TL’ye yükselmiş olacak.

İlgili Makaleler