Ekonomi

Asgari ücret artırımına işverenlerden tepki geldi: İki dönemli maaş artırımına gidilebilir!

Gündemde EYT çalışmaları memur ve emekli maaşı zamlı rakamları konuşulurken öte yandan asgari ücrete yönelikte hararetli bir döneme giriş yapılıyor. Yarın gerçekleşecek olan kritik toplantı sonrasında asgari ücret rakamı yavaş yavaş şekillenmeye başlayacak. Net olarak Aralık ayının son haftasında ise vatandaşa duyurulacak. Asgari ücretin zamlanmasına yönelik iki taksit adı verilen bir sistem gündeme getirildi.

Bu durum daha çok iş verenlerin gündemindeydi. Yükselen rakamlardan dolayı işçi çıkarmak zorunda kalabileceğini ifade eden işverenler Ocak ayında yapılacak zamlamanın yarı yarıya oluşturulması bir sonrakinin ise Mart ayına doğru uygulanmaya başlanmasına yönelik bir teklifte bulundu. Taksitlenme adı verilen bu uygulama için sebep olarak sektörde ayakta kalmak isteyen ve maliyetleri karşılayamamaktan çekinen işverenler gösteriliyor.

“ENFLASYON DİPLERİ GÖRECEK”

İnternet ortamında YouTube programında paylaşılan bu bilgi herkesi şaşırttı. Ekonomist tarafından yorumlanan asgari ücret zammı için yılda iki kez düzen verilebileceğine yönelik bir iddia ortaya atıldı. Ekonomist Şeref Oğuz asgari ücreti rakamının bilinçli olarak düşürüldüğü yönündeki konuşmasında mecburen düşürülmek zorundaydı. Bu rakamlar üzerinden asgari ücret belirleniyor. “Önümüzdeki dönemlerde daha dramatik düşüşler gündeme gelecek” diyerek ekledi.

Aylık enflasyon oluşumundaki baskının sebebi ise Mayıs ayında verilen mesajlarda ekonomiste göre Cumhurbaşkanının Mayıs ayında iken Kasım ayına işaret ederek “Bu ayda zirve noktalara ulaşacağız” demesinden kaynaklı ÜFE’nin daha da düşmesine sebep olduğunu ifade etti. O dönemlerde %157 oranında olan ÜFE şu anda %136’ya kadar düşürüldü.

İŞVERENLERDEN İSTEK GELDİ!

Şu anki seviyelerde enflasyon %65 oranını düşürüldüğünde dahi asgari ücret rakamı 9.000 TL’ye ulaşmış oluyor. Hal böyleyken ekonomist Şeref Oğuz’a göre beklenmeyen düşüşlerle karşılaşmakta mümkün olacak.

Asgari ücretin artırılmasına yönelik ise işçilerden farklı bir bakış açısı getirildi. Şu anda asgari ücret tutarı bir anda arttırılırsa işçi çıkarmak zorunda olduklarını ifade eden işverenler; “Mayısa doğru artırım yapılırsa daha doğru bir adım olur” yorumunda da bulunuyor. “Asgari ücretliyi korurken asgari ücretlinin maliyetini ödeyen işverenleri de koruyun” şeklinde bir istekte söz konusu olacak.

İlgili Makaleler