Gündem

Gıda oyunu ifşa oldu! Şifasını ararken kandırılıyoruz! Hakiki bal nasıl anlaşılır?

Doğal kaynaklarla beslenme sürecinin bir parçası olan kış aylarında da soğuk algınlığına ve genel vücut bağışıklığına iyi gelen karışımları oluşturmada sağlayan bal her dönem tüketilen gıda maddesidir. Bu kez balı haberleştiren olay Afyonkarahisar’da bal üreticisinden gelen  çarpıcı açıklamalar oldu. Çiçek balı üretiminde sahteciliği vurgulayan üretici 100 liraya satın alınan balın içinde katkı maddesi olabileceğine vurgu da bulundu.

Gıda ürünleri üzerinde oynanan sahtecilik faaliyetleri günümüzün en büyük problemi doğal olan ürünlerin içerisine daha çok elde edebilmek satışları arttırabilmek ve üretim maliyetini düşürebilmek için bilinmeyen çok sayıda katkı maddesi ekleniyor. Bunlar süreçte doğal olarak doğada var olan ve insanın sağlığına etkileyecek olan şifacı gıda ürünlerinin içerisindeki sadece özelliğinde azalmasına neden oluyor. Her ne kadar tüm derde deva olarak görülse de balın içerisine katılan katkı maddeleri şifacı özelliğini tamamen yitirilmesine sebep oluyor.

İNSANLAR GERÇEK BALIN TADINI UNUTTU!

Afyonkarahisar’ın Kocatepe beldesinde arıcılık faaliyeti ile geçimini sağlayan Ahmet Kuyum bulunulan bölgede 80’e yakın kişinin arıcılık faaliyetinde bulunduğunu ve yılda yaklaşık 200 tona ulaşan bal üretimi yapıldığını ifade etti. Arı sütünü ilkbaharda çıkardıklarını söyleyen Kuyum; polenimiz meşhurdur, diyerek başladığı konuşmasında bölgede arıcılığa verilen önemden de bahsetti.

Balın arıcıdan garantili şekilde almanın gerekliliğini vurgulayan Kuyum, “Analizli olan bal her zaman tercih edilmelidir. İnsanlar günümüzde balın asıl tadını unutmuş durumda” diyerek ekledi

“100 TL’LİK BAL SAHTEDİR!”

Balda sahteciliğin yoğun olduğunu ifade eden ve bal üreticiliği yapan Ahmet Kuyum, esas balın nasıl olması gerektiğini şu sözlerle açıklayarak tüketiciyi uyardı: “Hakiki bal  gırtlağı yakmalı ve geniz kısmında acılık bırakmalıdır. Bal hastalıklara şifadır.” dedi.

Kuyum; “Çam balının çiçek balığına göre besleyiciliği bulunmamaktadır. Çiçek balının özünde aslında şifa yatar. Gerçekte balığın kilosu 100 lira değildir. 100 liraya alınmış bir balın içerisinde muhakkak ki katkı maddesi bulunur. Hakiki olarak  satışı yapılan balın kilogram fiyatı 180 TL ile 200 TL arasında değişmektedir” diyerek vurguladı.

İlgili Makaleler