Ekonomi

Uzman isim asgari ücret zammına son noktayı koydu! Ne sendika ne de işçiyi dinledi: Kritik artış için ne dedi?

Milyonlarca vatandaşın son dönemlerde odaklandığı konu asgari ücret zammı. Yıl sonuna sayılı günler kalan açıklanacak rakamlar üzerine tartışmalar ve ihtimaller sürüyor. Yapılan hesaplamalar bu konuda uzmanlığı bulunan kişilerin de gündeminde nokta atışı tahminlerle 2023 yılında oluşacak asgari ücret zammına yönelik fikir paylaşımı yapıldı.

2023 Asgari ücretinin belirlenmesinde enflasyon beklentisi ile ekonomik refah seviyesi de göz önünde bulundurularak net bir rakam oluşturulacak. Konu üzerine Türk-İş başkanı bir televizyon programında 7.785 TL rakamı üzerinde durmuştu “Kırmızı çizgimizdir” diyerek hassasiyet gösterdiği bu rakamın altında bir tutar da yükseltilmesi yapılırsa izin verilmeyeceğini ifade etmişti. Öte yandan işçilerin beklentisini ise Çalışma ve Sosyal Güvenlik bakanı açıkladı.

KESİN ÇÖZÜM MALİYETLERİ AZALTMAK!

Türk-İş başkanının yeni asgari ücret rakamı 7.785 TL iken işçilerin beklentisi ise 7.500 TL konuşmalar devam ederken fikir birliğine varılamıyor. Fakat rakamların 7.000 TL’nin üzerinde bir beklenti oluşturduğu da fark ediliyor. Konu üzerine Sosyal Güvenlik uzmanı Özgür Erdursun Asgari ücretin belirlenebilmesindeki faktörler ve nokta taşı tahminler ile sürece daha kolay ve elverişli hale getirdi.

SGK uzmanı Erdursun asgari ücret için; “İlk alınan ay önemlidir fakat sonraki aylarda enflasyon karşısında alınan rakam zamanla erimeye başlayacaktır” dediği konuşmasının devamında şu çarpıcı sözlerinde yer verdi: “Elbette ki asgari ücret artırılmalı. Fakat unutulan durum sigorta primleri ya da vergi prim ödemelerinin maliyetinin azaltılması gerekliliğidir. Maliyetler azaltılmadığında asgari ücret diğer aylarda zamanla enflasyon etkisi nedeniyle erimeye başlayacaktır” yorumunda bulundu.

UZMAN İSİM ASGARİ ÜCRET İÇİN NE BEKLİYOR?

Sosyal Güvenlik uzmanına göre Aralık ayındaki enflasyon %3 oranına ulaşırsa memur zammı %17 oranında gerçekleşecektir. Bununla beraber SSK ve Bağ-kur emeklileri için bu durum %17 artışı tetikleyecektir. Tüm bu sonuç Asgari ücretin %50 oranında zamlanmasını doğal hale getiriyor, dedikten sonra “Şu anda bir rakam paylaşacağım ve bu rakamın net olarak olacağını düşünüyorum” diyerek fikrini paylaştı.

Sosyal Güvenlik uzmanı Özgür Erdursun katıldığı bir canlı yayında işçilerin sendikanın beklentilerini asgari ücrete yönelik yorumlarını paylaştı. Konuşmasının sonuna doğru ise tüm bu belirsizlik içerisinde en mantıklı ve makul olan rakam şu diyerek açıklamasını yaptı: “Şu anki duruma bakıldığında Asgari ücretinin %54 oranında olması olası gözüküyor. Buna göre beklediğim rakam oluşursa yeni asgari ücret 8.478 TL olacak” diyerek konuya son noktayı koydu.

İlgili Makaleler