Ekonomi

EYT’liler dikkat! Haklarınız yanabilir! E-devletinizi son kez kontrol edin: Hizmet dökümünde hata farkeden ne yapmalıdır?

Emeklilikte yaş şartını ortadan kaldıran yasa teklifinde sona geliniyor. Yeni yıl ile beraber 2 milyonu aşkın çalışanın erken emeklilik yasasından faydalanmaya başlaması bekleniyor. Meclise sunulacak olan tasarım sonrası EYT’liler ilk maaşlarını almaya başlayacak. Öte yandan işin uzmanları meclise sunulacak düzenlemeyi bekleyenlere de bir uyarıda bulunuyor: “Hak kaybı yaşamamak için hizmet dökümüne dikkat edin!”

8 EYLÜL 1999 ÖNCESİNE DİKKAT!

4/A, 4/B ve 4/C’li olup emekliliğe hak kazanacak olan EYT’li o şarta dikkat etmediğinde ya emekliliği bağlanamıyor ya da düşük rakamdan emekli olma sürecini başlatıyor. Sosyal Güvenlik uzmanı Akay Tekin yeni düzenlemeye yönelik ısrarla e-devlet sisteminizi takip edin! uyarısının altını çizdi.

EYT kapsamında özellikle bugünlerde en çok konuşulan konu kıdem tazminatı ancak uzmanlar konunun önemli bir boyutuna dikkatleri çekmeyi de ihmal etmiyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin: “Bütçe görüşmeleri devam eden konu ile ilgili etrafta çok fazla yönlendirici  kişiler bulunuyor. Fakat düzenleme 8 Eylül 1999 öncesini kapsıyor. Bu unutulmamalıdır. Şu anda sigortalılık süresi dijital ortama geçirmeyen pek çok kişi bulunuyor. Bu bir problem ve bunu halletmekle uğraşmaktayız. Ocak ayına sarkmadan bu ay içerisinde meclise sunulmasını bekliyoruz” yorumunda bulundu.

“HAKLARINIZ ZİYAN OLABİLİR!”

Yapılan bu açıklama sonrasında Sosyal Güvenlik uzmanı Akay Tekin canlı yayında konu üzerine önemli bir noktaya değindi: “Hatırlatmakta gerek var. Yoğun bir talep söz konusu haklarınız ziyan olabilir. Hemen bu süreci kolaylaştırabilmek ve hakları koruyabilmek için birkaç püf noktanın tamamlanması gerekiyor. Herkesin e-devlet sistemine giriş yaparak kontrol etmesi lazım” dedi.

Akay 4/A, 4/B ve 4/C ile emekli olacak kişileri uyardı: “E-devlet sistemine girerek doğum tarihlerinize yeniden bakın. Doğru yazılmış mı? İlk giriş tarihlerinizi yeniden inceleyin. Bilgiler doğru girilmiş mi? Hizmet dökümünü son olarak toparlayarak çalışma gün sayınızın toplamda doğru bir rakama eriştiği fark ediliyor mu? Süreyi tamamladığı düşünülen kişilerin kurumlardan kaynaklı olarak eksik girişlerden dolayı hakkını kaybetmesi mümkün olabilir. Vatandaşların buna dikkat etmesi gerekiyor.”

HİZMET DÖKÜMÜNDE HATA FAKEDEN NE YAPMALIDIR?

Bu tarz sert bir çıkış yapılmasındaki sebep ise EYT yasası çıktığı anda milyonlarca kişi başvurusunu yapmaya başlayacak. O saatten sonra düzeltmeye çalışmak daha zor olacak. Şu anda vakit kaybetmeden e-devlet üzerinden tek tek bilgi kontrolü yapılması öneriliyor. Uzman isim eğer bir hata olduğu düşünülüyorsa yapılması gerekenlere de değindi.

“En yakındaki il müdürlüklerine gidilerek düzeltilmesi için başvuru yapılmalıdır. Yoğunluk döneminde bunu talep etmek ilgilenme açısından zor olacaktır ve belki imkansız olacaktır. Borçlanma yolu ile süreyi geri çekecek olanlarda dikkat etsinler. Tam zamanı” dedi. Doğum borçlanması ya da askerlik borçlanması dikkate alınmalıdır. E-devlet üzerinden borçlanma yapılabiliyor. Eğer hem SSK’lı hem Bağ-kur’da çalışmış bir kişi iseniz bunları e-devlet üzerinden birleştirebiliyorsanız. Prim ödeme gününde bir sıkıntı olduğu görülüyorsa askerlik ya da doğum borçlanması yapılabilir.

İlgili Makaleler