Pasaport harcı yükselmeden yenileme yapacaklar dikkat! Pasaport nasıl alınır, ücreti ne kadar oldu?
Yurt dışına seyahatlerde kullanılan pasaportun harç ücreti değişiyor. Pasaport çıkartmak isteyenler yeni yıla girmeden önce yenileme işlemlerinde ya da ilk kez çıkartacakları pasaportta ne yapmaları gerekiyor? Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından 2023 yılında uygulanacak yeni ücretlere dair satış bedellerinde değişiklik ne kadar olacak?
Pasaport alırken bordo pasaportlar 6 ile 10 yıl arasına kadar süreye geçerliliğini koruyor. Normal vatandaşlar bordo pasaporta başvuru yapabiliyor. Yeşil pasaport ise devlet memurları ve aileleri için geçerli oluyor. 2022 yılında belirlenmiş ücretler 2023 yılında yükseltilecek.
2022 PASAPORT ÜCRETİ NE KADAR? RANDEVU NASIL ALINIR?
2022 yılı içerisinde pasaport için ücretleri 6 aylık dönem kapsamında 534,40 TL’yi görüyor. Yıl süresi arttıkça bu rakam katlanarak devam ediyor. 3 ve daha fazla yıl kullanacak olanlar ise 1.703,30 TL ödüyor.
Pasaport başvurusu yapmak isteyenlerin ise önce randevu alması gerekiyor. Pasaport randevuları internet üzerinden sağlanabiliyor. randevu.nvi.gov.tr adresine giriş yapılarak buradan belirli bilgileri doldurularak ön bir randevu alınabiliyor. Çağrı merkezi hattı olan ALO 199 üzerinden de randevu oluşturulabiliyor. Başvuru yapıldıktan sonra belirli bir harç tutarının ödenmesi gerekiyor.
PASAPORT HARCI NEREYE ÖDENİR? PASAPORT İÇİN İSTENEN BELGELER NELERDİR?
Pasaport alımında ödenecek olan başvuru harcı, pasaport defteri harç bedeli olarak yansıtılıyor. Vergi dairesine ya da PTT şubelerine gidilerek ödeme yapılabiliyor. Öte yandan online kanallar kullanılarak da yapılabilir. Bunun için Gelir idaresi başkanlığının resmi internet sitesine giriş yapılması gerekir. Online adresi ivd.gib.gov.tr‘dir.
Pasaport çıkartmak ve ilk kez başvuruda bulunmak isteyen kişilerden istenen belgelerde bulunur. Bu belgeler arasında ise şunlar yer alır:
- Üzerinde hizmet damgası bulunan talep formu
- Kamu görevlisi olmayanlar için özel bir talep formu ile onay
- Nüfus cüzdanı kimlik belgesi
- Kişiye ait son 6 ay içinde çekilmiş 1 adet biyometrik fotoğraf
- Maliye bakanlığınca belirlenen pasaport defter tutarının ödenmiş olması
- Daha önceden alınmış pasaportların belgesi
- Reşit olmayan kişiler için muvafakatname
- Anne ya da babadan birisi yabancı uyruklu ise ebeveyne ait noterde düzenlenmiş bir muvafakatname
- Ebeveynleri üzerinden hizmet damgalı pasaport alacaklar öğrenci ise öğrenci belgesi