Gündem

Karadenizin yıllık bereketi yüzde 200 kârı aştı! Somon ihracatı 14 ülkeye ulaştı: Ülkeye 125 milyon dolar kazandırdı!

Türk denizciliği bu yıl balık bereketi ile rekor kırdı. Türk somonu ihracı Ocak ve Kasım ayları arasında %200’ü aşan bir artış yaşadı.

Karadeniz’in bereketi 2022 yılında kendini hissettirdi. Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği Denetim Kurulu üyesi ile Su Ürünleri Komite Başkanı yardımcısı İlker Yıldırım 11 aylık süreçte Karadeniz’den ihraç edilen ürünlere yönelik grafik paylaştı. 14 farklı ülkeye ihracatın devam ettiğini ifade eden Yıldırım Türk somonu ihracatından 125 milyon 858.348 dolar gelir elde edildiğini ifade etti.

11 AYLIK VERİLER PAYLAŞILDI!

Türkiye’nin ekonomik olarak göçünü simgeleyen Karadeniz sularında Türk somonu ihracatı bu yıl bereketini gösterdi. 11 aylık dönem içerisinde elde edilen hesaplamalar Rusya’nın başta olduğu 14 farklı ülkeye yapılan somon ihracatından elde edilen karı ortaya koydu. Yıldırım konuşmasında yıl içerisinde 7681 ton ürün teslim edildiğini ifade etti.

Bu ürünlerden 41 milyon 285 dolar kazanç sağlandı. Bu durum geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre kıyaslandığında %124 oranında artış anlamına geliyor. Genelde değerde ise bu rakam %207 artış anlamına geliyor.

SOMON İHRACATINDA İLK 3’TEKİ ÜLKELER HANGİLERİ OLDU?

En çok ihracat sağlanan ülkelerin başında Rusya geliyor: 86 milyon 896.177 dolar tutarında Türk somonu satışı yapıldı. Rusya’yı takip eden ise Vietnam oldu: 21 milyon 626.031 dolar değerinde Türk somonu satışı yapıldı. 3. sırada ise Japonya yerine aldı: 5 milyon 688.583 dolara denk gelen somon satışı gerçekleştirildi.

Türk somonunun yurt dışına yönelik ihracatında daha tanınır bir seviyeye gelindiğini ifade eden Yıldırım: “İhracatta beklentimizin bu yıl tamamlayacağımıza inanmaktayız. Önümüzdeki yıllarda bu ihracattan elde edilen kârı daha da katlayarak arttırmak hedefindeyiz” yorumunda bulundu.

İlgili Makaleler