Ekonomi

Öğretmen zamlı maaşlarına 25 bin TL teklif geldi: Hükümet buna ne diyecek? Sözleşmeli, kadrolu, ücretli öğretmen maaşı ne kadar oldu?

Türkiye İstatistik Kurumu Kasım ayı enflasyon verilerini açıkladı. 5 aylık enflasyon rakamı %84,39’a ulaştı. Bu durumun memur maaşlarına nasıl yansıyacağı araştırılmaya başlandı. Memur kesim içerisinde yer alan polis, hemşire, öğretmen ve bekçilerin ne kadar maaş alacağı araştırılırken öte yandan öğretmenlere yönelik ödenecek olan maaş zammı üzerine farklı spekülasyonlar oluştu.

Sosyal medyada paylaşılan haberlere göre öğretmenlerin maaşları için şu anda en az 25.000 TL talep ediliyor. 6 aylık enflasyon rakamı belli olduktan sonra memur ve öğretmen maaşları da net olarak belli olmuş olacak. Bu durumda sözleşmeli, kadrolu ve ücretli öğretmenlerin yeni maaşları ne kadar olacak?

2023 ÖĞRETMEN MAAŞLARI NE KADAR OLACAK?

TÜİK son yıllık enflasyon verisinde oranı %84,39 olarak net bir şekilde açıkladı. Henüz 6 ayın enflasyon verisi belirlenmedi. Belli olduktan hemen sonra en düşük ve en yüksek memur ve memur emeklisi maaşı netleşmiş olacak.

Kasım ayı enflasyonu açıklandı. Memura ne kadar zam yapılacağı da önem kazandı. Öğretmenlerin maaşlarına ise 25.000 TL talebi geliyor. Kesin rakama ulaşabilmek için 6 ayın verisine ulaşmak gerekiyor. Kasım ayının enflasyonu ise açıklanan son rakamlarda 2,88 TL oldu. 5 aylık enflasyon farkı üzerinden bu rakam 15.11 olarak açıklandı.

SÖZLEŞMELİ, KADROLU, ÜCRETLİ ÖĞRETMEN NE KADAR ALIYOR?

2022 yılı Temmuz ayında yapılan zamla beraber 12.281 TL olan öğretmen maaşı 14.166 TL’ye kadar ulaşmış oldu. Aralık ayı enflasyon verileri netleştikten sonra sözleşmeli, kadrolu ve ücretli öğretmenlerin maaşları da net olarak belirlenecek. 1.dereceden 8. dereceye kadar maaşlarda farklılık yaşanacak.

Milli Eğitim Bakanlığında sözleşmeli öğretmen olarak çalışan bir görevlinin maaşı 8.576 TL ile 9.200 TL arasında değişiyor. Ücretli öğretmenlerin maaşı ders saati üzerinden hesaplanıyor. Her ay 5 ders saati için bir saat ek ders ilave ediliyor. Haftalık 30 saatlik derse giren bir öğretmenin alacağı ücret 5.740 TL oluyor. 40 saat üzerinden hesaplandığında ise bu rakam 7.400 TL’ye ulaşıyor.

İlgili Makaleler