Ekonomi

MTV vergi ödemesi zamlandı mı? MTV Vergisi ne zaman ödenirse kâr edilir? MTV vergi borcu öğrenme linki

Motorlu taşıt vergi hesaplama dönemi geldi çattı. Yeni yıla sayılı günler kadar Resmi gazetede yayınlanan karar üzerine motorlu taşıtlar vergisi değerleme oranı kapsamında yeniden güncelleniyor. Cumhurbaşkanı tarafından 2023 yılında belirlenen yeniden değerleme oranı üzerinde %50 indirim yetkisini kullanma kararı verdi. 2023 yılındaki MT ve zam oranları da buna göre yenilendi. MTV indirimi hangi araçlarda geçerli oluyor? Yeni yılda ne kadar artacak? 1 ve 3 yaş aralığındaki araçlardaki uygulanan en düşük ve en yüksek MTV vergi ödemesi ne kadar oldu? Araştırılmaya başlandı.

2023 yılında MTV ödemesine yönelik artış resmen açıklandı. Resmi gazetede alınan yeni karara göre ise bu artış üzerinden Cumhurbaşkanı tarafından yeniden değerlenme oranı yetkisi kullanıldı ve %50 indirim uygulandı. Yenilenen oran ise %122,9 iken yapılan indirim sonrası %61,5’e kadar düşmüş oldu.

MTV ARTIŞINDA SON DURUM! NE KADAR ÖDEMELİYİM?

Zamlı tarife üzerinde yapılan indirim sonrasında araç sahipleri araştırmaya başladı. 1 Ocak 2023 tarihi itibariyle yürürlüğe girecek olan indirim sonrasında net ödemeler ne kadar olacak? Ceza ve harç vergileri değerleme oranı ile belirlenmişti. Burada da indirim yaşanacak mı merak ediliyor.

Motorlu taşıtlar vergi ödemesi yapmak isteyen bir kişinin doğru hesaplamayı yapabilmesi için almış olduğu aracın model yılına bakması gerekiyor. İçinde bulunulan yılda önemli oluyor. Taşıtlarda iki kıstas bulunuyor. Özellikle matrah farkı da etkiliyor.

MTV ÖDEMESİ NEYE GÖRE BELİRLENİYOR?

MTV ödemesi yapmak isteyen bir kişinin tescil tarihi 1 Ocak 2018 yılı öncesinde olduğunda MTV hesaplamasının motor hacmi göz önünde bulundurularak aracın yaşını da katarak hesaplanması gerekiyor. Eğer bu tarihten sonra yapılmışsa bu güncel ücrete matrah farkı da eklenmesi gerekiyor.

2023 yılı MTV hesaplaması yapıldıktan sonra internet üzerinden borç sorgulama işlemi yapmak isteyenlerde olabiliyor. Gelir idaresi başkanlığının resmi internet sitesi üzerinden online olarak inceleme yapılabiliyor. Dönem borcu sorgulaması yapılırken MTV borcu hesaplaması yine aynı site üzerinden gerçekleştiriliyor.

MTV NE ZAMAN VE NASIL ÖDENMELİDİR? ONLİNE MTV ÖDEME LİNKİ

MTV ödemesini yapmak isteyenler herhangi bir kuruma gitmeye gerek kalmadan online ortamda ödeme yapabilir. İnternet bankacılığı yöntemini kullanarak Gelir İdaresi Başkanlığı ve MTV anlaşmalı bankalar üzerinden ödeme yapılabiliyor. Bunun yanı sıra vergi dairelerine girilerek ya da PTT aracılığıyla da ödeme sağlanabiliyor. MTV ödemesi yapmak isteyenlerin %50 indirimden faydalanması 2023 itibariyle geçerli olacak. Yapılan %50 indirim sonrası %61.5 oranında değerleme oranı üzerinden yeni bir hesaplama yapılabilir.

Ödenecek olan miktarın yarı yarıya düştüğü unutulmamalıdır. Öte yandan harç, vergi ya da ceza ödemeleri için değerleme oranı yüzde 36,2 olarak netleştirildi. Ortaya çıkan yeni oranlama sonrasında 1- 3 yaş aralığındaki bir araç için en düşük MTV ödemesi 2.121 TL olurken en yüksek 101 bin TL’ye ulaştı. Motorlu taşıtlar vergisini ödemek isteyen bir kişi yılda iki kere ödeme yapabilir. Bunun ilk taksiti Ocak iken diğeri Temmuz ayı oluyor. 2023 yılı içinde aynı kurallar geçerli olacaktır. MTV borcunu kredi kartıyla ödemek için: Online MTV Ödeme Linki

İlgili Makaleler