Gündem

Bakanlık uyardı çevre kanunu değişti! Cezalara rekor zam geldi: Çevreyi kirleten 3.036 TL ödeyecek!

Yeni yıl ile beraber kamusal alanda usulsüz davranışlar sergileyeceklere kesilecek cezalar katlanarak artıyor. Özellikle trafikte diğer sürücüleri ve yayayı zor durumda bırakacak her türlü hamle yeni bir cezai yaptırım ile karşılaşacak. İnsanların huzurunu kaçıracak faaliyetlerde bulunanlar, aykırı şekilde hareket edenler çevre kirliliğine neden olanlara da yüksek cezalar geliyor.

Açık alanlarda çevreyi kirletenler ve bunu bilinçli olarak devam ettirenler 3.036 TL ödeyecek. 2022 yılına girerken bu rakam 1.362 TL idi. 2023 yılı trafik cezaları %122.93 oranında arttı. Yeniden değerleme oranı üzerinden hesaplanan bu rakam trafikte usulsüz tavırlarda bulunan sürücüler için cep yakıcı maliyetleri ulaşıyor. Bunların başında egzoz gazı emisyon ölçümü yaptırmayan araçlar içinde yüksek yaptırımlar geliyor.

GAZ EMİSYON ÖLÇÜMÜ YAPTIRMAYANLAR DİKKAT!

Yeni yıl ile beraber egzoz gazı emisyon ölçümü yaptırmayan tüm motorlu taşıt sürücüleri 6.275 TL ceza ile karşılaşacak. Belirlenen kanunsal yönetmeliğe aykırı davrananlar ise 12.557 TL ödemek zorunda kalacak. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından belirlenen tüm bu rakamlar yeni yılda sürücülerin daha dikkatli olmasını gerektirecek.

29 Aralık Perşembe günü itibariyle Resmi Gazetede yayınlanan Çevre Kanunu kapsamında değişiklik yapıldı. Kanunsal sürece aykırı davranan her vatandaş yeniden değerleme oranı üzerinden hesaplanan rakam ile artırılmış cezai yaptırımla karşılaşacak.

2023’TE GEÇERLİ OLACAK ÇEVRE KANUNUNDA NELER YER ALIYOR?

Yeni yılın ilk günlerinde egzoz gazı emisyon ölçümü yaptırmayan taşıt sürücülerine yönelik alınan önlemler filtre kullanmayan motorlu taşıtlar için 6.275 TL ceza olarak yansıyacak. Yalnızca bu da değil. Doğaya zarar verdiği ve temiz hava oluşumunu engellediği için tesisler izinsiz yapıldığı fark edildiği anda yüksek miktarda bir ceza ile karşılaşacak. Yetkili makamlara başvurmadan açılan her bir tesis için izinler iptal edildikten sonra 293 bin 188 TL ödenmesi gerekecek.

Kurulan tesislerde emisyon oranı Çevre Kanunu yönetmeliğinde belirlenen sınırları aştığı fark edildiği anda 586 bin 415 TL ceza ödenmesi gerekecek. Kriterlere uymayan kişiler Bakanlığın belirlediği faaliyetlerin dışına çıktığı anda 10.000 TL’leri aşan 75.000 TL’lere ulaşan cezalar ile karşılaşacak. Katı yakıt özelliğini taşımadığı halde yakıt ithal eden, depolayan, satan ya da taşıyanlar için 50 bin 241 TL. Bunu bir de izinsiz yaparsa 75 bin 363 TL ceza alacak.

İlgili Makaleler