Ekonomi

EYT süreci netleşti! Yaş şartı kalktı: SGK önlerinde uzun kuyruklar oluştu! EYT başvuru süreci nasıl ilerleyecek?

Aralık ayı boyunca vatandaşların aklını kurcalayan EYT konusu sonunda yapılan basın açıklaması ile çözüme bağlandı. EYT ile ilgili en çok merak edilen yaş şartı Cumhurbaşkanı tarafından resmi açıklama ile sonuca bağlandı.

Yaklaşık 2 milyon 250 bin vatandaşın emekli olacağı duyuruldu. Cumhurbaşkanı tarafından yapılan açıklamada borçlanma ve yaş şartı merak ediliyordu. Özellikle yaş sınırının EYT’de olmayacağının üzerinde vurguda bulundu. Ayrıca “Sigorta prim teşviki verilecek” diyerek müjde de verdi.

KUYRUK SABAH SAATLERİNDE BAŞLADI!

Resmi açıklama uzun süredir bekleniyordu. Emeklilikte tüm şartları karşılayanlar fakat yaşa takılanlar için müjdeli haber verildi. Dün akşam üzeri yapılan açıklama sonrasında EYT’lilerin nasıl başvuracağına yönelik bir yol haritası önerildi.

Bu sabah saatleri itibariyle yurdun belirli bölgelerinde Sosyal Güvenlik Kurumlarının önlerinde uzun kuyruklar oluştu. Vatandaşlar emeklilik sürecine dair bilgi alabilmek ya da dilekçesini teslim edebilmek için uzun sıralar oluşturdu.

EYT BAŞVURU SÜRECİ NASIL İLERLEYECEK!

EYT ile emekli olacaklar için yol gösterici olması amacıyla uzmanından tavsiyeler geldi. Profesör Doktor Cem Kılıç’a göre yaş sınırının olmaması bir avantaj olarak görülebilir. 8 Eylül 1999 tarihi öncesinde çalışma yaşantısı bulunan tüm vatandaşlar emekli olabilir. Kadınlar için 20 yıl, erkekler için 25 yıl sigortalılık bulunması gerekiyor. Buna ek 5000 prim gün sayısı bulunmalıdır.

Bundan sonraki süreçte yasa meclise ulaştırılacak ve kısa sürede kamuoyu ile paylaşılacak. Ocak ayında yasalaşması bekleniyor. Şubat ayından itibaren emeklilik müracaatları yapılabilecek. E-devlet üzerinden bu süreç yürütülebilir.

YAŞ ŞARTI RESMEN KALKTI!

Vatandaşın en çok merak ettiği konu emekli aylığı ne zaman alınacak? sorusuydu. EYT kapsamında emekli olacak her vatandaş Şubat ayı itibari ile aylık almaya başlayacak. Yaş şartı kalktığı için prim gün süresinde sıkıntı olmayanlar ve sigortalılığı bulunanlar emeklilik dilekçesi vererek süreci başlatabilir.

Yaş şartı ortadan kaldırıldığı için önümüzdeki dönemde bu rakamın 4,5 milyona ulaşması öngörülüyor. Öte yandan şu anda halihazırda 2 milyon 250 bin kişi emek erken emeklilikten faydalanabiliyor.

İlgili Makaleler