Ekonomi

EYT’de kritik soru: İlk emekli aylığı ne zaman alınacak? Emeklilik başvurusu ne zaman yapılacak?

Cumhurbaşkanı tarafından iki gün önce açıklanan EYT haberi sonrası süreç netleşmiş oldu. Yaş sınırı olmadan yaklaşık 2,5 milyona varan vatandaşın bu kapsamda sunulan faydadan yararlanacağı bildirildi. Öte yandan vatandaşlar prim borçlarını ödeyebilmek için araştırmalara başladı.Sabah saatleri itibariyle Sosyal Güvenlik Kurumları önünde uzun kuyruklar oluştu. EYT’li vatandaşların ilk maaşlarını ne zaman alacağı merak edilen bir diğer soruydu.

Yapılan açıklamanın ardından hem e-devlet sistemi üzerinden hem de SGK kurumları aracılığı ile kuyruklar beklenmeyen bir boyuta ulaştı. Mesai saatleri içerisinde işlemlerin yapılabilmesi zorlaştı. Bu durumda yeni bir açıklama daha geldi. 31 Aralık yılın son günü Sosyal Güvenlik Kurumu bir kereliğe mahsus olmak üzere cumartesi günü çalışmasını sürdüreceğini duyurdu.

İLK EMEKLİ AYLIĞI NE ZAMAN ALINACAK?

Cumhurbaşkanlığı tarafından yapılan açıklama sonrasında 2 milyonu aşkın vatandaş müjdeli haber sonrası araştırmalarını derinleştirdi. Sigorta prim teşviki verileceği de söylendikten sonra bir sonraki aşamada işverenler içinde kredi desteği sunulacağının yeniden altı çizildi. Öte yandan alınacak ilk maaşın ne zaman hesaba yatırılacağı araştırılmaya başlandı.

Öncelikle EYT kanununun mecliste yasal olarak geçerliliğe erişmesi gerekiyor. Bunun Ocak ayını bulması mümkün gözüküyor. Yasalaşma süreci henüz tamamlanmış değil. Yasalaştığı andan itibaren e-devlet sistemi kullanılarak da doğrudan başvuru yapılabilecek. Ancak kanun yürürlüğe girmeden herhangi bir şekilde aylık bağlanması mümkün olmayacak.

EMEKLİLİK BAŞVURUSU NE ZAMAN YAPILMALIDIR?

EYT yasa tasarısı kapsamında Ocak ayı itibariyle meclise sunulacak olan karar yasalaştığı andan itibaren başvurular alınmaya başlanacak. Tüm bu süreçte öngörülebilir planlama doğrultusunda emekliliğe hak kazananların ilk maaşını 1 Şubat itibariyle almaya başlaması söz konusudur. Şu an için maaş talebinde bulunulsa dahi kanun yasadan geçmediği için herhangi bir sonuç alınamıyor.

Öte yandan “Medyadaki uzmanlara dikkat edin!” uyarısında bulunuluyor . Uzman olmadığı halde kendisini uzman ilan ederek belli belirsiz paylaşımda yapılan insanlara itibar etmeyin, çağrısı yapılıyor. Dikkate alınması gereken tek kurum olarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve Sosyal Güvenlik Kurumudur. Bu süreçte en doğru ve sağlıklı aşamayı kurumlar sürdürecektir, denildi.

İlgili Makaleler