Ekonomi

Türk Lirası dijitale taşındı: Pilot projede ilk ödeme başarılı oldu!

Uzun süredir beklenen hamle Merkez Bankası’ndan geldi. Dijitalde ilk adım olarak değerlendirilen Türk lirasının sanal ortamda işlemesi için ilk adım atıldı ve başarılı olundu. Dijital TL ağı ile ilk ödeme test aşamasından başarıyla geçti.

Çalışmalar 2023 yılında devam edecek. Finansal kuruluşlar ve bankalar bu süreçte TL’nin dijitalde parlaması için eşlik edecek. Pilot uygulama sonrası kademeli olarak ilerleme devam edecek.

PİLOT UYGULAMA BAŞLADI!

Merkez Bankası tarafından yapılan açıklama sonrası dijital TL üzerinden ilk ödemenin sorunsuzca gerçekleştiği duyuruldu. Kapalı devre pilot uygulama olarak hayata geçen bu yeni sistem 2023 yılında da test sürecini sürdürecek.

Dijital Türk lirası işbirliği platformu tarafından bankalar ve finansal kuruluşlara yönelik yapılacak katılımlı süreçte projeyi daha da genişletmesi bekleniyor. Pilot uygulamalar başarı elde ettikçe bir sonraki fazza geçilecek.

ÇALIŞMALAR 2023’TE DE DEVAM EDECEK!

Konu üzerine Merkez Bankası tarafından açıklama yapıldı. Açıklamada ilk faz aşamasının tamamlandığı yorumu dikkatlerden kaçmadı. Dağıtık defter teknolojisinin ödemeleri için ekosistemde aktif kullanımını sağlamak ve anlık ödeme sistemleri ile entegre edebilmek için tasarlanmış özgün bir altyapıdır. Kurgulara ait testlerimiz sürüyor, denildi.

Dijital Türk lirası kullanıma başlandığı andan itibaren hukuki anlamda çalışmalara öncelik verilmesi planlanıyor. Dijital ortamda kimliklendirme çalışmaları kapsamında yapılacak her gelişme proje için önemli olacaktır. Yalnız teknolojik gelişmeler hedefte yer almıyor. Hem hukuki hem de iktisadi çalışmalar bu süreçte daha çok ön plana çıkıyor. 2023 yılı itibari ile Merkez Bankası’nın belirlediği farklı bankalar ve finansal firmalar ile iletişime geçilecek. Bu süreçte daha geniş katılımlı bir pilot test aşamasına geçiş yapmak hedefleniyor.

İlgili Makaleler