Ekonomi

2023 zamlı öğretmen maaşları ne kadar oldu? Yeni yılda Kadrolu, Sözleşmeli ve Ücretli öğretmenler ne kadar alacak?

TÜİK Aralık enflasyon verilerini açıkladı. 6 aylık enflasyon üzerinden memur maaşları yavaş yavaş netleşti. Yıllık enflasyon ise %60’ı geçti. Bu oranlamalar üzerinden hemşire, öğretmen, bekçi gibi memur kadrosunda yer alan kişilerin yeni yılın zamlı maaşları da belli oldu.

Aralık ayı enflasyon rakamı 3 Ocak tarihinde paylaşıldı. %1.18 oranında artış yaşandı. Ardından Cumhurbaşkanı tarafından memur ve emekli için net farkın %25 olması kararı verildi. Bu haberin henüz daha yeni açıklanmış olmasına rağmen ertesi gün %25’in %30’a çıkarıldığı duyuruldu. Ardından memurların ve en çok merak edilen grubu öğretmenlerin yeni yıl ücretleri de belli olmuş oldu.

ÖĞRETMEN MAAŞI NEYE GÖRE BELİRLENİYOR?

Öğretmenler dendiğinde 3 farklı sınıf ortaya çıkıyor. Atanamayan ücretli öğretmenler, milli eğitim bakanlığı’nda atanmış fakat sözleşmeli çalışan öğretmenler ile sözleşme süresini tamamlayarak adaylık sürecini bitiren kadrolu öğretmenler…her biri farklı bir rakam da ödeme alıyor. Bu rakam her yıl Ocak ve Temmuz ayında enflasyon oranına göre belirleniyor. Toplu sözleşme zammı da burada farkın ortaya çıkmasında etkili oluyor.

TÜİK tarafından Aralık ayı enflasyon verisi 6 aylık enflasyon üzerinden belirlendi. Memur maaşlarında öğretmen kadrosunun da içinde dahil olduğu %39 zam oranı uygulanma kararı verildi. Sonuç olarak 2022 yılının enflasyonu %64,27 oranında artış yaşadı.

ÖĞRETMENLER DERECESİNE GÖRE ÖDEME ALIYOR!

3 Ocak 2023 tarihi itibariyle açıklanan bu rakamlar öğretmenlerin ve memurların maaşlarında belirginleştirici bir rol oynadı. Öğretmenler derecelerine göre yeni zamlı maaşlarla yıla giriş yapmış oldu. 1.dereceden başlayarak 8.dereceye kadar değişebilen bu rakamlar sözleşmeli ve kadrolu öğretmenlerde farklılaşıyor.

2023 yılı içerisinde 1/4 dereceye sahip olan en düşük öğretmen maaşı 12.905 TL’den 18.246 TL’ye yükseldi. 9/1 dereceye sahip öğretmenin maaşı 10.047 TL iken 13.061 TL’ye ulaştı. Kadrolu ile sözleşmeli öğretmeni maaşları arasında fark bulunsa da yukarıdaki örnekte olduğu gibi oldukça fazla bir açık söz konusu olmuyor. Milli Eğitim Bakanlığında görevli olarak sözleşmeli olarak çalışan öğretmenin maaşı 8.576 TL’den başlayarak 9.200 TL’ye kadar yükselebiliyor. Buradaki kademesi alacağı ücreti etkiliyor.

2023 YILI UZMAN ÖĞRETMEN VE BAŞÖĞRETMEN MAAŞI NE KADAR OLDU?

Öte yandan geçtiğimiz yıl uzman ve başöğretmen ünvanlarına sahip olan öğretmenlerin ücretlerinde artış olacağı duyurulmuştu. Bunun için yeni yıla geçiş yapmadan önce uzmanlık ya da başöğretmenlik sınavlarına giriş yapabilmek için onlarca öğretmen ter döktü. Uzman öğretmen unvanına sahip olanlar bu yıl maaşlarına ek 2.250 TL alacak. başöğretmen unvanına sahip olanlar bu yıl maaşına ek 4.500 TL ödeme alacak.

2023 YILI ÜCRETLİ ÖĞRETMEN NE KADAR MAAŞ ALACAK?

Sözleşmeli ve kadrolu öğretmen tabiri dışında Milli Eğitim Bakanlığında çalışan fakat atanamayan ücretli öğretmenlerin de ders saati belli oldu. 2023 yılında her 5 ders için ilave bir ders alarak haftada 30 ya da 40 saat üzerinden değerlendiriliyorlar. Haftada 30 saat derse giren biri ücretli öğretmeninin maaşı ay sonunda 5 bin 740 TL’yi görüyor. 40 saatlik derse girmiş bir öğretmeni maaşı 7 bin 400 TL’ye ulaşıyor. Bu durum sınıf öğretmenlerinde daha farklı oluyor. Sınıf öğretmenlerinde rakam 10.000 TL’leri aşıyor.

İlgili Makaleler