Ekonomi

Brent petrol 80 doların altına geriledi: OPEC ciddi önlemler alabilir! 2023 petrol tahminleri tek tek güncellendi!

Brent petroldeki düşüş yeni yılın ilk günlerinde kendini hissettirmeye devam ediyor. Geçtiğimiz yıl sonunda başlayan düşüş trendini koruyan Brent petroldeki düşüş süreci devam ederse OPEC konu üzerine yaptırımda bulunacağını ifade eden yeni bir açıklamada bulundu.

Küresel emtia stratejisi başkanlığı yapan Croft bu sözleri ifade ederken 80 doların altına kadar gerileyen petrole dikkat çekti. Yeni hafta başlangıcında “Varil başına 75 dolardan kalmasına izin verilmeyecektir” yorumunda bulundu. Öte yandan 2023 yılına yönelik petrolün fiyat tahminleri de tek tek açıklandı.

OPEC ARADA KALMAKTAN ÇEKİNİYOR!

Şu an için piyasalara müdahalede bulunmayan OPEC’in mevcuttaki üretimden memnun olduğu fark ediliyor. Croft’a göre OPEC Rusya başta olmak üzere diğer Avrupalı ülkelerin çatışmaları arasında kalmaktan çekindiği fark ediliyor, yorumunda bulundu.

OPEC artı ülkelerinin bir araya geldiği bakanlar komitesi son olarak geçtiğimiz yılın Ekim ayında toplanmıştı. Yapılan toplantı sonrasında günlük üretim limitlerinin 2 milyon varillik bir kesinti yaşanacağı duyurulmuştu. Bu durum küresel anlamda ekonomide petrolün düşüşünü durdurmak amacıyla alınmış bir önlemdi.

GÜNLÜK 2 BİN VARİL KESİNTİ NE ZAMAN SONA ERECEK!

OPEC artı ülkeleri tarafından alınan karar 2020 yılı başlangıcında pandemi dönemi olduğu halde görülmeyen yüksek üretim kesintisi anlamına geliyordu. 2000 varilik kesinti yıl sonuna kadar geçerliliğini koruyacak.

Yeni hafta başlangıcında OPEC oluşan fiyatlara yönelik Suudilerin petrolünün 75 dolarda kalmasına izin vermeyecek olduğu da söyleniyor. Öte yandan Craft Suudilerin bu tarz hızlı politika değişikliklerine karşı olmadıklarını da ifade ediyor. 2023 yılına yönelik petrol tahminleri de gelmeye başladı.

BANKA VE KURUMLARIN 2023 PETROL TAHMİNLERİ GÜNCELLENDİ!

Amerika’nın popüler Bankası Bank of america 2023 yılına yönelik varil başına 100 doları ön görüyor. Anz Resort analistleri ise 104,50 dolar olabilme ihtimali üzerinde duruyor. Fitch Solutions 2023 tahminine göre varil başına petrolün 81 dolara kadar gerileme ihtimali üzerinde duruyor. Buna en yakın Amerika enerji enformasyon idaresi rakamını sundu. 88,58 olma ihtimalinde olduğunu ifade etti.

Amerika’nın popüler Bankası Morgan Stanley 2023 yılı ilk çeyreği için petrolün 100 dolar varile ulaşacağını söyleyerek tahminini güncelledi. SPI varlık yönetimi birkaç çeyrek dönem için 100 doları aşabilir, dedi.

İlgili Makaleler