Gündem

Sahte yağları tüketici sağlığını tehdit ediyor!

Gıda mühendisleri, sahte yağların tüketici sağlığını tehdit ettiğine dikkat çekerek, ayçiçek yağı ve zeytinyağı alırken tüketicilerin dikkat etmesi gerektiği faktörler ile ilgili açıklama yaptı. Sahte yağların, orijinal yağlardan ayırtıcı özelliği işte sizlerle...

Rafine zeytinyağına ve ayçiçek yağına, kanola, mısır, fıstık, pamuk ve soya gibi yağların karıştırılarak piyasaya sürüldüğüne dikkat çeken uzmanlar, soya ve fındık gibi alerjen gıdaların yağlarının eklenmesi, etiket üzerinde yer almaması, ciddi sağlık sorunlarına neden olabileceğini vurguladı.

Gıda mühendisleri uyardı!

Gıda mühendisleri, sahte yağların tüketici sağlığını tehdit ettiğine dikkat çekerek, natürel sızma zeytinyağının ucuz yağlarla karıştırılması, sahte yağ üretiminin en yaygın yöntemlerinden birisi olduğunu vurguladı. Uzmanlar, natürel yağlara ucuz yağlar karıştırılarak, daha fazla kar amacı güden kişi ve firmaların, sahte ayçiçek ve zeytinyağı ile tüketicinin sağlığını olumsuz yönde etkilediğine dikkat çekti.

Rafine zeytinyağları ayçiçek yağı, kanola, mısır, fıstık, pamuk ve soya yağları karıştırılarak piyasaya sürülen natürel sızma zeytinyağının sağlık açısından ciddi riskler teşkil ederken, özellikle soya ve fındık gibi alerjen gıdaların yağlarının eklenmesi, etiket üzerinde yer almaması, ciddi sağlık sorunlarına neden olabileceği konusunda açıklama yapıldı.

Sahte yağ nasıl ayırt edilebilir?

Rafine zeytinyağına ve ayçiçek yağına, kanola, mısır, fıstık, pamuk ve soya gibi yağların karıştırılarak piyasaya sürüldüğüne dikkat çeken uzmanlar, yağın orjinal mi yoksa sahte mi olduğunu anlamak için dikkat edilmesi gereken yöntemleri şu şekilde açıkladı;

Sahte yağların tehlikesinden, delinmiş yahut sızdırılmış ambalajlardan uzak durmaktan geçerken, etiketsiz ve aynı zamanda da güneş altında satılan ürünlerden uzak durmak sağlık açısından önem arz ediyor. Çünkü, bu tür ambalajların yağın kalitesini olumsuz yönde etkileyebileceğinden dolayı, sağlıklı yağ için en ideal tercih cam veya daha uygun malzemeden yapılmış şişeler olacaktır.

Gerçek ayçiçek yağında, kokusuz ve aynı zamanda da çok hafif bir tada sahiptir. Ayrıca orijinal ayçiçek yağı, açık sarı ve neredeyse renksiz bir görünümü nedeniyle, cam bardakta berrak bir görünüm vermektedir. Bu tür özellikler ise yağın gerçek ayçiçek yağı olduğunu işaret eder.

İlgili Makaleler