Gündem

Tüketicilerin dikkatine! ATM dolandırıcılığı arttı…

ATM dolandırıcılıkları ile ilgili şikayetlerin günbegün artış göstermesi ile birlikte, dolanıcılar hangi yöntemi kullanıyorlar? QR kodla işlem yapmak güvenli mi? Soruları merak konusu olurken uzmanlardan, konu ile ilgili açıklama geldi. Detaylar işte sizlerle...

Bankacılık işlemleri için vatandaşlara kolaylık sunan ATM’ler, hayatı kolaylaştırırken bazı olumsuz durumlarla karşı karşıya gelmenize neden olabilir. ATM’lere yönelik dolandırıcılık tuzağının artış göstermeye başlaması ile birlikte, Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Görsel İletişim Tasarımı Anabilim Dalı Başkanı ve Bilişim Teknolojileri Uzmanı Doç. Dr. Ali Murat Kırık ile ilgili açıklama yaptı!

ATM dolandırıcılığından nasıl uzak durulabilir

ATM’lerden para çekerken kullanılan en yaygın dolandırıcılık yöntemi, kart kopyalama. Bu yöntemle dolandırıcılar “ATM kart giriş yuvasına” manyetik şerit ya da çipi okuyucusuna sahip kart kopyalama düzenekleri yerleştirerek, ATM işlemleri sonrasında kullanıcıların kart bilgilerini ele geçiriliyor. “Peki ATM’den işlem yaparken neye dikkat etmek gerekir” diyorsanız konu ile ilgili dikkat edilmesi gereken hususlar Bilişim Teknolojileri Uzmanı Doç. Dr. Ali Murat Kırık şu şekilde açıkladı;

ATM işlemleri esnasında, aparat takılmaya müsait düz cam yapıdan oluşan bir ATM kullanılmayacaksa eğer, kart takma ünitesini hafifçe kendinize doğru çekerek bu şekilde üniteye bir düzenek ekli olmadığını anlamanın mümkün olduğunu dile getiren, Kırık, şifre yazma klavyesini görebilecek açıda herhangi bir aparat olup olmadığını kontrol etmenin önem arz ettiğini belirtti. Ayrıca, kart kopyalama aparatları kalabalık bölgelerden çok, daha sakin yerlerde bulunan ATM’lerde uygulanıyor.

Bu nedenden dolayı da, tenha alanlarda bulunan ATM’leri kullanılacaksa eğer bu yöntemlere dikkat etmek ve temkinli olmak dolandırıcılık tuzağından uzak durmanızı sağlayabilir.

QR kodla işlem yapmak güvenli mi?

Bu tür dolandırıcılık tuzağına düşmemek adına, ATM’lerde ‘QR kod ile giriş’ seçeneğini daha güvenli olduğu bilgisi verilirken, Kart kullanıcıları tarafından “QR kod” ile yapılan işlemlerin ne kadar güvenli olduğu bilgisi ise merak konusu oldu.

ATM’den kartsız şekilde işlem yapmayı mümkün kılan QR kod, gerçekleştirilen işlemler, kullanıcıların kart bilgilerini ya da şifrelerini paylaşmalarına gerek duymadan güvenli bir işlem sunması nedeniyle, Bu yöntemim  kullanıcılara mobil bankacılık uygulamaları aracılığıyla güvenli bir ödeme ve para çekme hizmeti sağlayabilir.

İlgili Makaleler