Ekonomi

Asgari ücret zammı hakkında şok açıklamalar geldi!

Asgari ücret zammının ocak ayında alacağı zam gündemden düşmezken ünlü ekonomistler zam hakkında tahminlerini yapmaya devam ediyorlar. Son asgari cüret zammı ile ilgili yapılan ve oldukça dikakt çeken açıklama Sosyal Güvenlik Uzmanı Dilek Ete’den geldi.

Asgari ücret zammının ocak ayında alacağı zam için neredeyse tüm oranlar kesinleşti. Son ayın enflasyon oranının da açıklanması asgari ücret zammının hangi oranda yapılacağına dair beklentileri arttırdır. Konu ile ilgili açıklamalarına ve tahminlerine devam eden ekonomistler arasında son tahminleri ile dikkat çeken Sosyal Güvenlik Uzmanı Dilek Ete neler dedi? İşte tüm detaylar…

SGK uzmanı Dilek Ete asgari ücret hakkında konuştu!

Asgari ücret tahminlerinin arttığı bu günlerde SGK uzmanı Dilek Ete “Asgari ücret düzenlemesi ile birçok ürün ve hizmetin fiyatı değişeceğinden hepimiz için önemli bir düzenleme olacak. Benim tahminim net 17.000 lira civarında bir asgari ücretin kararlaştırılacağı yönünde” ifadeleri ile asgari ücretin net 17 bin TL olacağına dair tahminlerini belirtti.

Açıklamalarının devamında ise;  “Asgari ücret sonrası 3/01/2024 tarihinde TUIK verileri ile Aralık 2023 TÜFE açıklaması yapılacaktır. Sonrasında ise emekli aylıklarına yapılacak enflasyon farkı ile birlikte SSK ve Bağ-Kur emeklileri için yüzde 40 civarında bir artış olmasını bekliyorum. Devlet memuru emeklilerinin ise sözleşme farkı ile birlikte yüzde 48 civarında bir emekli aylığı artışını alacaklarını düşünüyorum.

Ülkemizde emekli aylığı alanların yaklaşık 9 milyonu en düşük aylık olan 7500 lira aylık alıyor. Onların da tüm emeklilere yapılan aynı zammı alacaklarını fakat Mart 2024 tarihinde seçim öncesi en düşük aylıklara SSK ve Bağ-Kur emeklilerine yeni bir düzenleme ile ek zam verileceğini düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

Bir diğer SGK uzmanı Özgür Kaya ise 2024 zammı için…

“Yüzde 40’ı ben yok sayıyorum. Yüzde 40’ı konuşmayacağız. Biz yüzde 45-48’i konuşacağız. Yüzde 40 neden değil? Burada yüzde 38’lik enflasyon rakamı var. Bu 5 aylık enflasyon aralık ayı hariç yüzde 33.66 olarak gerçekleşti. Yaklaşık yüzde 3.75 seviyesinde aralık ayı enflasyonunu bekliyoruz. Bu rakam yüzde 38’e gelecek. Hükümetin refah payı olarak adlandırdığımız yüzde 10 refah payı ilave etmesi söz konusu olacak. Yüzde 38+10 dediğimizde yüzde 48.” ifadelerini kullanarak %40 zammın olabileceğini belirtti.

İlgili Makaleler