Gündem

İstanbul’da beklenen deprem için büyüklükler açıklandı! Jeoloji mühendisi dikkat çeken açıklamalar yaptı!

Marmara Denizi’nde yaşanan depremlerin ardından değerlendirmeler devam ediyor. Uzmanlar yaşanan depremin olası İstanbul depremini tetikleyip desteklemeyeceği konusunda açıklamalarda bulunuyor.

Marmara’daki fayların yaşamış olduğu enerji birikimleri ile birlikte gelecekteki potansiyel bir deprem etkileyip etkilemeyeceği ekleri araştırma konusu oldu. Emekli öğretim üyesi olan jeoloji mühendisi Osman Bektaş konuyla ilgili açıklamalar yaptı. İşte açıklamalar…

Jeoloji mühendisi açıkladı

Jeoloji mühendisi olarak bilinen Osman Bektaş Marmara denizinde bulunan pay haritasını ve fayda üretmiş oldu deprem büyüklüklerini inceledi. Konuyla ilgili açıklamalar yaptı. Marmara Denizi’nde oluşan fayların enerji biriktirdiklerini altını çizen uzman Bektaş Marmara’da yaşanacak güncel depremler ve fay hatlarındaki enerji biriktirme şekillerinin gelecekte yaşanacak olan depremin büyüklüğü ve yerleri hakkında bilgi verdiğini paylaştı. Bektaş açıklamalarına İstanbul’un batısında yaşanan geçmiş depremleri değerlendirdi. Fayın kırılma hızına bağlı olarak depremin üretiminin gelecekte yine benzer bölgelerde yaşanacağının altını çizdi. İstanbul ve çevresinde yaşanacak olan depremlerin ortalamasının 7 büyüklüğünde olacağını paylaştı.

İstanbul depremi ile ilgili tahminler paylaşıldı

Geçtiğimiz haftalarda yaşanan Marmara denizinin merkezde depremlerin ardından büyük İstanbul depremi tekrardan gündeme geldi. Yaşanacak olası deprem ile ilgili değerlendirmeler paylaşıldı. Emekli uzman konuyla ilgili açıklamalar yaptı. Uzman Bektaş geçmiş depremleri değerlendirerek ileride yaşanacak olası bir deprem için tahminlerini paylaştı. İşte o tahminler:

  • İstanbul’un batısında 5-6 büyüklüğünde
  • İstanbul’un doğusunda, adalar bölgesinde 6-7 büyüklüğünde
  • İzmit’te 7 büyüklüğünde

Osman Bektaş paylaşmış olduğu tahminlerin batı Marmara’dan doğuya doğru uzanan fay hızının azalması ve kilitlenme derecesinin artması ile ilgili olduğunu dile getirdi.

Uzmanlar gelecekte yaşanacak olası depremler için vatandaşların önlem alması konusunda uyarılar yaptı. Özellikle de belirtilen bölgelerden yaşanacak depremlerin sonuçlarının yıkıcı oldu gözler önüne serildi. Vatandaşlar yaşanacak olası deprem ile ilgili araştırmalar yapmaya devam ediyor.

Marmara’da yaşanan deprem İstanbul depreminin tetikleyecek mi?

Yakın dönemde yaşanan Marmara Denizi’ndeki irili ufaklı depremler olası İstanbul depremi riskini akıllara getirdi. Uzmanlar yaşanan son depremlerin normal bir sismik aktivite yoğunluğu içinde değerlendirildiğini vurguladı. Marmara Denizi’nde 4 Aralık 2023 tarihinde meydana gelen 5.1 büyüklüğündeki depremin Kuzey Anadolu Fay Marmara denizi içerisinden geçtiği Güney kolu üzerinde olduğu bilgisi paylaşıldı. Uzmanlar tarafından bu aktiviteler normal içerisinde olarak değerlendirildi.

İlgili Makaleler