Ekonomi

Kritik haftaya girildi! Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun kararı açıklanacak!

Asgari Ücret Tespit Komisyonu 2024 yılında geçerli olacak askeri ücreti belirlemek için yaptığı çalışmalar kapsamındaki kararı bu hafta açıklayacak. Vatandaşlar açıklanacak kararı yakından takip ediyor.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun ilk toplantısı ve ikinci toplantısı gerçekleşti. Yapılacak son toplantı ile birlikte asgari ücretin doyurulması bekleniyor. İşte konuyla ilgili tüm detaylar…

Nihai karar açıklanacak

Asgari Ücret Tespit Komisyonu yapmış olduğu toplantılar sonucu yeni asgari ücreti açıklanacak. Tarafların müzakereleri sürdürülürken nihai karar bu hafta açıklanacak. 7 milyon çalışanı ilgilendiren asgari ücret ile ilgili rakam vatandaşlar tarafından merak ediliyor. Rakamın belirlenmesi ile ilgili süreçte işverene TÜİK işçi tarafını ise TÜRK-İŞ temsil ediyor. Bu yıl yapılan toplantıda ilk defa komisyonda dört kişilik işçi temsilcisi bulundu. İşçiler enerjisi, karayolu işçisi, AVM işçisi ve sağlık işçisi olarak komisyonda yer aldı. Yapılan ikinci toplantıdan sonra asgari ücret adına bir rakam açıklanmadı. İlk kez toplantıya katılan işçiler ise dikkat çekti.

Komisyon toplantısına ilk kez işçiler katıldı

Bu yıl yapılan Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantısına dört işçi katıldı. İşçiler toplantı sonrasında açıklamalar yaptı. Komisyon sonrası sorulan sorulara yanıt veren işçiler yaşam standartlarından yakınıp ailelerini altını çizdi. Aldıkları maaştan memnun olmadıklarını söyleyen işçiler temel gıda malzemelerini dahi karşılayamadıklarının altını çizdi.

Yeni asgari ücret belli oldu mu?

Yapılan ikinci Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantısına ardından Ramazan Ağar açıklama yaptı. Yapılan açıklamada henüz bir rakamın konuşulmadığının altı çizildi. Ağar, açıklamalarından alım gücünün düşünülerek hareket edilmesi gerektiğini ve henüz rakam adına bir şey söylemeye imkan bulunmadığını belirtti. Bu hafta içi yeniden bir araya gelinerek asgari ücret hakkında bir karara varılmasının istendiği söylendi.

Açlık sınırının altında bir pazarlık yapılmayacak

Asgari ücret ile ilgili yapılan pazarlıklarda henüz bir rakam duyulmadı. İşçi tarafı ise açlık sınırının altında olan bir rakamın pazarlık konusu dahi olmayacağını paylaştı. Açlık sınırı ise 2023 yılı kasım ayı itibari ile 14.500 TL şeklinde belirlendi.

İlgili Makaleler