Kamu Haberleri

KYK Kredi Borcu Olanların Borçlarının Mezuniyetleri İle Silinmesi İçin Kanun Teklifi (Ödeyenlere Geri İade Edilmez Maddesi Var)

Kredi ve Yurtlar Kurumu tarafından sağlanan öğrenim kredisi konusu hem siyaset gündeminde hemde sosyal medya da oldukça sık konuşulmaya devam ediyor. 

Binlerce öğrencinin sık sık sosyal medya kampanyası düzenlediği KYK kredi borçları ile ilgili olaran son düzenleme talebi Cumhuriyet Halk Partisi’nden geldi. 

CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut tarafından TBMM Komisyonuna sunulan kanun teklifinde; öğrenim kredisi ve katkı kredisi kullanmış olup borçlanan öğrencilerin mezuniyetleri ile birlikte bu borçlarının silinmesinin sağlanması öngörülmekte. 

KYK ÖĞRENİM KREDİSİ BORÇLARI SİLİNSİN

Cumhuriyet Halk Partisi Adana Milletvekili Burhanettin Bulut’un Meclis’e sunduğu kanun teklifinin gerekçesinde, önlisans ve lisans programlarında eğitim alan öğrencilerin katkı ve öğrenim kredisi aldığı hatırlatıldı. Bu kredilerin iki yıl sonra ödenmesi gerektiği aksi takdirde aylık yüzde 1.40 oranında gecikme zammı uygulandığı ifade edildi. İşsizlik rakamlarının hatırlatıldığı kanun teklifinin gerekçesinde iş bulamayan öğrencilerin borçlarının faizlerle birlikte katlanarak arttığını ifade etti. Bu çerçevede 2017 yılında öğrenim kredisi kullanan 1 milyon 156 bin 832 öğrenciden 239 bin 97’sinin borcu zamanında ödemeyediğinin vurgulandığı kanun teklifinde öğrencilerin yükseköğretim kredi borçlarının silinmesi istendi. 

Kanun Teklifine Dair Detaylar

MADDE 1: 16/08/1961 tarihli ve 351 sayılı Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Kanununa aşağıdaki geçici madde eklenmişti.

”GEÇİCİ MADDE 7” Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihte öğrenim ve katkı kredisi borcu olan kişilerin borçları silinir. Kredi borçlarına ilişkin daha önce yaptığı ödemeler iade edilmez”

MADDE 2- Bu Kanunun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 3- Bu kanun hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütür.

Kamuilanlari.com

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir