Sağlık

Alkali Diyet Nedir? Nasıl Yapılır?

Gıdalarda yandıktan sonra ortaya çıkan küller vücudun asit ve alkalitesini olumsuz etkiler. Alkali özellikli besinler bu diyette yasaktır. Et, tavuk, süt, balık, buğday ve işlenmiş gıdalar alkali asidik besinler olduğu için bu diyette yasaklı gıdalardır.

Meyve, sebze, fındık ve baklagiller alkali besinlerdir. Bu besinleri tüketirken limon tüketimine dikkat edin. Limon asidik özelliğe sahip olduğu için vücudun alkali dengesini bozar. Süt alkali bir besin olup sindirildikten sonra asidik özellik taşır. 

•    Alkali Diyetin Faydaları Nelerdir?

Alkali diyetinde kanın ph değerini korumak için alkali olan besinler tüketmek gerekir. 

Asit üreten besinler vücudu asidik hale getirir. Alkali olan vücutta şeker hastalığı, kanser, hipertansiyon ve kalp hastalıkları görülme riski düşer. Kanser asidik ortamda gelişir. Bu diyeti yaparak bir nevi kanserden de korunmuş olursunuz. Alkali diyeti vücut direncini arttırıp kişiyi hastalıklara karşı korur.

Alkali diyet vücudun ph değerini dengede tutar. Bu diyeti yapan kişiler asidik değeri yüksek olan besinlerden uzak durmalıdır. Dana eti, yoğurt ve beyaz ekmek tüketmek bu diyette yasaktır. Bu diyet kişiye dengeli ve düzenli beslenme alışkanlığı kazandırır. Bu diyeti yapanlar mutlaka spor yapıp günlük 3 litre su tüketmelidir. 

•    Alkali Diyetin Zararları Nelerdir?

ABD Kanser araştırma merkezinin yaptığı araştırmaya göre alkali diyeti kanın ph değerine etki yapmaz. İdrardaki ph değeri farklılık gösterir. Bu beslenme diyeti besin kısıtlaması yaptığı için vücutta yağ asitleri eksikliği görülür. Bu diyette protein kaynağı olan et, balık ve tavuk tüketimine sınırlama getirilmiştir. Bu yüzden kişi protein eksikliği yaşar. Protein eksikliği kas kaybına neden olur. Bu diyeti yapanlarda vitamin ve mineral eksikliği görülür. Bu diyet sinir sistemine zarar verebilir. 

•    Örnek Alkali Diyet Listesi

SABAH KAHVALTISI: 2 bardak alkali su, 2 dilim yağsız keçi peyniri, yulaf ezmesi, omlet, salatalık
ARA ÖĞÜNDE: 1 fincan yeşil çay, 2 dilim ananas, 2 bardak alkali su
ÖĞLEN YEMEĞİNDE: 200 gr ızgara tavuk, haşlanmış kuşkonmaz, brokoli
ARA ÖĞÜNDE: 1 bardak maden suyu, 1 armut, 2 bardak alkali su
AKŞAM YEMEĞİNDE: Zeytinyağlı salata 
ARA ÖĞÜNDE: 1 fincan yeşil çay, 5 badem, 2 bardak alkali su

Kaynak: Kamuilanlari.com

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir