Sağlık

Göz Kanseri Nedir? Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Göz bölgesinde görülen 10 kanserin 9 tanesi iyi huyludur. Kötü huylu tümörler göz küresinin büyük bir bölümünü oluşturan koroid yapısında görülür. Göz kanseri sinsi ilerleyen bir kanser türüdür. Düzenli göz sağlık kontrolleri erken teşhisi kolaylaştırır. Göz çevresinde görülen tümör kötü huylu olması göz kanseri olduğunuz anlamına gelir. Kötü huylu tümörler yumuşaktır. Bulundukları ortama göre farklı belirtiler gösterir. 

•    Göz Kanseri Belirtileri Nelerdir?

Göz kanseri başlangıç aşamasında belirti vermez. Göz içi ve çevresinde kızarıklıklar oluşur. Göz kapağı şişip göz çevresinde iltihap oluşur. Göz kanseri olan kişinin gözleri çok sık kaşınır. Göz bebeğinin şekli bozulur. İris tabakası kahverengi renge dönüşür. Bulanık görüntü oluşur. Hastada ciddi görme kayıpları oluşur. Görüş bölgesine patlama ve noktalı çizgiler oluşur. Görüş alanı daralan hastanın gözünde lekeler oluşur. Gözler ışığa karşı hassasiyet kazanır. Gözün beyaz kısmı kızarır. Tümör eğer gözün arka bölümünde oluşmuşsa hiçbir belirti göstermeden ilerler. 

•    Göz Kanseri Nedenleri Nelerdir?

Gözün kimyasallara maruz kalması, yüksek oranda radyasyon almak, göz sağlığının bozulması, sigara ve alkol tüketimi, genetik yakınlık göz kanserinin oluşma nedenleridir. Vücudun farklı noktalarında oluşan kanserli hücrelerin göze ulaşması ile ortaya çıkar. Damar bakımından zengin olan göze kanserli hücreler daha kolay yerleşir. 

•    Göz Kanseri Tanısı Nasıl Konulur?

Göz kanseri tanısını erken koyabilmek için gözün düzenli sağlık kontrolünden geçmesi gerekir. Rutin muayene sırasında göz kapaklarının iç ve dış kısımlarında göz kanseri tespit edilir. Göz tansiyon ölçümü ve göz dibi muayenesi ile göz kanseri tanısı konur. Özellikle çocuklarda göz muayenesi aksatılmadan yapılmalıdır. Gözün detaylı fiziki muayenesi yapıldıktan sonra elde edilen bulgulara bakılarak göz kanseri tanısı yapılır. Göz tümörü için bir takım testler ve tetkikler yapılır. Ultrasonografi ile kitle varlığı tespit edilir.  Renkli fundus fotografisi ile gözde bulunan kitlenin büyüklüğü ve yeri saptanır.  BT ve MR görüntüleme yöntemleri ile tümör hücrelerinin yayılımı gözlemlenir.  Biyopsi uygulaması ile tümörün iyi huylu mu kötü huylu mu olduğu tespit edilir. 

•    Göz Kanseri Tedavi Yöntemleri Nelerdir? 

Göz kanser tedavisi, kanser türüne, kanserin bulunduğu evreye, kanserin yayılma durumuna, hastanın yaşına ve sağlık durumuna göre belirlenir. Tedavi yöntemi olarak ameliyat, radyoterapi, kemoterapi, lazerli ışın tedavisi, protein tedavisi uygulanır. Tümör göz içinde yer alıyorsa ve başlangıç evresindeyse hastaya lazer tedavisi uygulanır. Lazer tedavisi etkisiz kaldığı zaman protein tedavisi uygulanır. Yaygınlaşan kanserli hücrelerin yayılmasını ilerlemek ve yok etmek için radyoterapi uygulanır. Göz arter yoluyla uygulanan kemoterapi tedavisinde kanserli hücrelerin yayılması önlenir. Görme kaybını önlemek için göz kanserinin erken teşhis edilip tedaviye başlanmalıdır. Göz kanser ameliyatı tümörün büyüklüğüne ve yayılım durumuna göre belirlenir. Erken teşhis edilmesi durumunda kanserli hücreler ameliyatla alınır. Erken teşhis edilmeyen göz kanserlerinde hasta görme kayıpları yaşar. 

•    Göz Kanserinden Korunma Yolları Nelerdir?

Göz kanserinin oluşmasına neden olan birçok faktör var.  Radyasyona maruz kalmak, uzun süre bilgisayar ve tablet kullanımı göz kanserini tetikler. Sigara ve alkol tüketimini azaltmak ve düzenli göz sağlık kontrollerini yaptırarak göz kanserinden korunabilirsiniz. 

Kaynak: Kamuilanlari.com

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir