Ekonomi

Engelli Çalışanlar Hangi Şartlarda Emekli Oluyor? Malulen Emeklilik, Engel, Prim ve Gün Şartı

Engelli vatandaşların ortak hayallerinden birisi emekli olabilmek. Engel durumu doğuştan ya da sonradan oluşmuşsa bile engelli vatandaşlar malulen emekli olabiliyorlar.

Bunun için son düzenleme tarihi ise 1 Ekim 200 tarihi. Bu tarih itibariyle yürürlüğe gire yasa ile engelli olarak çalışanlar emeklilik durumlarında bazı istisnalar sağlanıyor. İşte tüm bu detaylar;

ENGELLİLER İÇİN EMEKLİLİK ŞARTLARI

Öncelikle engellilerin emeklilik şartlarına dair detaylar 1 Ekim 2008 tarihine göre şekilleniyor. Bu tarihten önce işe başlayan çalışanların emeklilik durumlarını etkileyen bir diğer faktör ise memur, SSK’lı yada Bağkur’lu olma durumu. 

Bu çerçevede yaş şartı aranmaksızın emekli olmak isteyen vatandaşlar sağlanması gereken durumlar şunlar;

1- Çalışma gücünde kayıp oranı yüzde 40-49 arası olanlar, 18 yıl çalışıp, 4680 gün prim ödemeleri halinde emekli olabiliyor.

2- Çalışma gücünde kayıp oranı yüzde 50-59 arası olanlar, 16 yıl çalışıp, 4320 gün prim ödemeleri halinde emekli olabiliyor.

3- Çalışma gücünde kayıp oranı yüzde 60 ve üzeri olanlar, 15 yıl çalışıp, 3960 gün prim ödemeleri halinde emekli olabiliyor.

Malulen Emeklilik

Emekli olmak isteyen engelli vatandaşlar için bir diğer durum ise engelin oluştuğu tarih. Eğer engel durumu çalışmaya başlamadan önce varsa bu vatandaşlar malulen emekli sayılamıyor, vergi indiriminden dolayı erken emekli olabiliyor.

Bunun yanında işe başladıktan sonra herhangi bir nedenden sakat kalan ve bu sakatlığını da kurul raporu ile tasdik ettiren vatandaşlar hem malulen hem de vergi indiriminden dolayı emekliliğe hak kazanabiliyor.

Kamuilanlari.com

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir