Ekonomi

Emeklilikte Yaş, Prim ve Gün Şartları: Ne Zaman Emekli Olurum? Soru Cevap

Türkiye geneli milyonlarca çalışanın ortak hayali olan emeklilik konusu sürekli gündemde yer almaya devam ediyor. Kamu İlanları olarak haberlerimizde bu konuya ilişkin detayları sizlerle zaman zaman paylaşıyoruz. 

Bu haberimizde de Posta’ya sorulan emeklilik sorularını ve Ekrem Sarısu’nun bu sorulara verdikleri yanıtları sizlerle paylaşıyoruz. 

NE ZAMAN EMEKLİ OLURUM?

Emekli olmak isteyen vatandaşlar prim şartı, gün şartı ve yaş şartını sağlamaları gerekiyor. Ancak bu konuda şartların tamamını sağlayaman adaylar ne zaman emekli olacaklarını soruyorlar. İşte vatandaşların kendi durumlarına göre SGK uzmanlarına yönelttikleri o sorular ve yanıtları;

52 Yaşa Tabisiniz

Emeklilik Sorusu: 1 Mart 1969 doğumluyum. SSK başlangıç tarihim 27 Kasım 1989 olup 6000 gün prim ödemem var. Ne zaman emekli olurum?

Uzman Yanıtı: Emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5525 gün prim ve 52 yaş şartlarına tabisiniz. Priminiz yeterli olduğundan bundan sonra prim ödemeseniz de 52 yaşınızı dolduracağınız 1 Mart 2021’de emekli olabilirsiniz.

KHK’dan İhraç Edilenler Geri Döndüklerinde

Emeklilik Sorusu: KHK ile meslekten çıkarıldım. Dosyamın OHAL Komisyonu’nda incelemesi devam ediyor. İhraç olduğum günden beri sigortalı çalışıyorum. Allah nasip eder ben geri dönersem; tazminatım sigortalı çalıştığım süre zarfınca aldığım aylık ücretler düşüpte mi ödenecek,yoksa düşmeden mi?

Uzman Yanıtı: Tazminat olarak göreve döndüğünüzde ödenecek toplu maaşlarınızı kast ediyor olmalısınız. Göreve döndüğünüzde ihraç tarihinden göreve döndüğünüz tarihler arasındaki sürede memuriyete devam etmişsiniz gibi, söz konusu sürenin maaşları herhangi bir kesintiye tabi tutulmadan tamamı ödenir. İleride emekli olduğunuzda da söz konusu süre için hesaplanacak emekli ikramiyesi ödemesinden de herhangi bir kesinti yapılmaz.

Yerim Aylığı 25 Yaş Şartı

Emeklilik Sorusu: Babamdan yetim aylığı alıyordum. Yaz aylarında hep kesiliyor. Şimdi tekrardan yetim aylığı alamayacağımı söylüyorlar. 27 Mayıs 1994 doğumluyum ve üniversiteye devam ediyorum. Yetim aylığım kesilecek mi?

Uzman Yanıtı: Yüksek öğrenim görenler, 25 yaşını dolduracağı tarihe kadar ana veya babalarından dolayı ölüm(yetim) aylığı alabiliyor. Siz bu yıl 25 yaşınızı doldurduğunuzdan maalesef tekrar yetim aylığı bağlatamazsınız.

Kamuilanlari.com

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir