Önemli Başlıklar

Kendi İşini Kurmak İsteyenler İçin : Devlet Destekli Mantar Yetiştiriciliği

Mantar yetiştiriciliğine verilen devlet destekleri özellikle kültür mantarı veya istiridye mantarı yetiştirmek isteyenler için devam ediyor. Devlet destekli mantar yetiştiriciliği mantar yetiştirmek isteyenler için başlangıç sermayesi oluşturma ve tesis kurma konularında yol gösterici oluyor.

Mantar yetiştiriciliği için destek veren devlet kurulacak yetiştirme tesisi ile ilgili bazı asgari şartlar koyuyor. Buna uyulması halinde destek almak mümkün.

Devlet Destekli Mantar Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Devlet destekleri ile mantar yetiştirmek için bilhassa KOSGEB gibi kurumlardan destek veya hibe alınacaksa mantar yetiştiriciliği sertifikası almak gerekiyor. Bu sertifikaları almak için gerekli eğitimler ise yine KOSGEB veya tarım kooperatifleri tarafından belirli dönemlerde ücretsiz olarak veriliyor. Diğer yandan bu eğitimlerin hem teorik hem de uygulamalı olarak ortalama bir ay süresince verilen ciddi eğitimler olduğunu söylemek gerekir. Dolayısıyla sıfırdan hiç bilgisi olmayan bir kişi dahi bu eğitimler ile kendi başına mantar çiftliği kurup yetiştiricilik yapar duruma gelebiliyor.

Diğer yandan devlette bu işe sadece hevesle girilmediğinin ve uzun soluklu bir iş yapmak üzere bu işe başlanacağının kanıtlanması açısından belirli asgari tesis gereklerini de ispat etmek gerekiyor.

Devlet Destekli Mantar Yetiştiriciliği Yapmak İçin Nereye Başvurulur?

Devlet destekleri ile mantar yetiştirmek için başvurulacak kurum en başta Tarım ve Orman Bakanlığı. Diğer yandan KOSGEB destekleri kapsamında bu işe başlanabilir ancak miktar olarak Tarım ve Orman Bakanlığı ile bu işe başlamak hem prosedür açısında daha kolay hem de destek tutarı açısından daha yüksek olacaktır.

Devlet destekli mantar yetiştiriciliği için ilgili kuruma yapılan başvurular gerekli şartların sağlanması halinde hızlı bir biçimde kabul edilebiliyor.

Devlet Destekli Mantar Yetiştiriciliğinden Kimler Yararlanabilir?

Devlet desteği kapsamında mantar yetiştiriciliğine başvurabilecek kişiler için çiftçi olma şartı aranmıyor. Dolayısıyla özellikle yetiştiriciliğe veya tarımsal faaliyetlere ilk defa başlayacak kişiler veya genç girişimciler için oldukça uygun bir destek. Devlet destekli mantar yetiştiriciliğine başlamanın temel şartları:

  • TC vatandaşı olmak.
  • Askerlik görevini tamamlamış olmak.
  • Daha önce mantar yetiştiriciliği teşvikine başvurmamış olmak.
  • Vergi borcu olmamak.
  • Daha önce Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından verilen girişimcilik desteklerinden yararlanmamış olmak.
  • SGK veya Bag-Kur prim borcu olmamak.

Devlet Destekli Mantar Yetiştiriciliği Başvuru Şartları Nedir?

Devlet katkılı mantar yetiştiriciliği başvurusu için aranan şartlar şu şekilde:

  • Minimum 100 m2 büyüklüğünde kapalı bir sera oluşturmak.
  • Kapalı alan içinde en az 3 kat ve mantar yetiştirmeye uygun çelik raf sistemi kurmak.
  • Mantar yetiştirmeye uygun sulama sistemlerinin kurulmuş olması.
  • Uygun nemlendirme ve ısıtma sisteminin kurulmuş olması.
  • İlaçlama için gerekli sırt pompası vb tesisatın alınması
  • İş güvenliği için gerekli maske, eldiven vb ekipmanların alınmış olması
  • Devlet destekli mantar yetiştirme başvurusundan önce zorunlu tutulan yetiştiricilik kursunun bitirilmiş ve sertifika alınmış olması lazım.
  • Yılda en az 20 ton kompost gübre kullanılması.
  • Yetiştirme yeri için özel alan inşa edilmesi (çadır veya prefabrik olabilir) alanın herhangi bir bina bodrumu vb yerde olmaması.

Devlet Destekli Mantar Yetiştiriciliğinden Destek Limiti Nedir?

Mantar yetiştiriciliği için devletten alınabilecek destek tutarı işe başlama sermayesi ile karşılaştırıldığında oldukça yeterli. Devlet destekli mantar yetiştiriciliği için Tarım ve Orman Bakanlığı girişimcilere 30.000 TL ye kadar limitli %50 tesis, tohum ve ekipman desteği veriyor. Mantar yetiştiriciliğine başlamak için ortalama 50 – 60 bin TL lik bir başlangıç sermayesi yeterli olabiliyor. Bu açıdan alınacak desteğin girişimciler için önemli bir katkı yaratacağını söyleyebiliriz.

Haber Kaynağı: Kamuilanlari.com

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir