Kamu Haberleri

Kıdem Tazminatı, Emeklilik ve Yetim Aylığı Soru ve Cevapları

Çalışma hayatı içerisinde yer alan vatandaşlar değişken olan emeklilik kanunları nedeniyle ne zaman emekli olacaklarını merak ediyorlar. 

Bu konuya dair SGK’nın emekliliik hesaplama sayfası üzerinden sorgulama yapan vatandaşlar özel durumları olduğunda konuyu uzmanlara soruyorlar. 

ÇALIŞMA HAYATI İLE İLGİLİ 3 SORU 3 CEVAP

Çalışma hayatı içerisinde yer alan vatandaşlar ile yetim aylığı, dul aylığı gibi ödeme alan vatandaşlar kendi durumlarını SGK uzmanlarına soru şeklinde iletiyorlar. SGK uzmanları tarafından konuya ilişkin yapılan açıklamalarda vatandaşların ne zaman emekli olacaklarına ilişkin bilgiler veriliyor. 

Bu çerçevede Posta’dan Ekrem Sarısu’ya sorulan 3 soru ve 3 cevabı sizlerle paylaşıyoruz. 

Kıdem Tazminatı

Soru: 1981 doğumluyum. SSK başlangıç tarihim Mayıs 2004. Primimi 7000 güne doldurduğum zaman, şu anda çalışmakta olduğum işyerinden tazminat alabilir miyim?

Cevap: Emekli olmak için aranan şartlardan yaş dışındakileri sağlayanlar, işlerinden kıdem tazminatı alarak ayrılabiliyor. Emekli olmak için 7000 gün prim ödeme ve 60 yaş şartlarına tabisiniz. Priminizi 7000 güne tamamlayacağınız tarihte işinizden kıdem tazminatı alarak ayrılabilirsiniz.

Emeklilik

Soru: 12 Haziran 1972 doğumluyum. SSK başlangıcım 16 Ekim 1990’da oldu. 5888 gün prim ödemem var. Ne zaman emekli olurum?

Cevap: Emekli olmak için 25 yıl sigortalılık süresi, 5525 gün prim ödeme ve 52 yaş şartlarına tabisiniz. Prim ve süre şartını sağladığınızdan bundan sonra prim ödemeseniz de 52 yaşınızı dolduracağınız 12 Haziran 2024’te emekli olabilirsiniz.

Yetim Aylığı

Soru: Eşinden boşanan annem, Emekli Sandığı’ndan emekli. Vefat eden annesi ve babası da Emekli Sandığı’ndan emekliydi. Annem, annesi ya da babasından emekli maaşı alabilir mi?

Cevap: Emekli Sandığı, Emekli Sandığı emeklisi kız çocuğuna ana veya babasından dolayı yetim aylığı bağlamaz. Anneniz Emekli Sandığı emeklisi olduğundan, maalesef anne veya babasından dolayı Emekli Sandığı’ndan yetim aylığı alamaz. Ancak anneniz SSK veya Bağkur emeklisi olsaydı, Emekli Sandığı’ndan yetim aylığı alabilirdi. Çevrenizde bu durumda olup, aylık alanlar bulunabilir. Yasalar arasındaki farktan kaynaklanan bu durum sizi yanıltmasın.

Kamuilanlari.com

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir