Genel

ABD’de Bu Sefer De “Katil Arılar” Telaşı Başladı!

Uzmanlar, “Vespa mandarinia” adlı dev eşek arılarının ABD’de ilk defa ortaya çıktığını aktardı ve arıcılar ise birçok bal arısının kafalarının vücutlarından koparılmış olarak bulunduklarını belirtti.

Washington Devlet Üniversitesi’ndeki (WSU) bilim insanları, boylarının 5 santimetreye kadar ulaşan eşek arılarının dünyanın en büyük eşek arıları olarak nitelendirildiğini ve bu türün birkaç kez sokmasıyla insanın yaşamın yitirmesine sebep olabileceğini dile getirdi. Bu sebeple de Asya kökenli eşek arıları, “katil arılar” olarak da anılıyor.

ABD’YE KARGO YOLUYLA GİRMİŞ OLABİLİRLER

WSU’da böcekbilim uzmanı olarak görev yapan Susan Cobey, “Büyük sarı-turuncu yüzleriyle bir canavar karikatüründen fırlamış gibiler” değerlendirmesini yaptı.

Katil arıların ABD’ye nasıl ulaştıkları ise hala kesin değil. WSU’dan Seth Truscott, kargo ile ülkeye giriş yapmış olabilecekleri yorumunu yaptı.

Truscott, “Eşek arıları en çok yaz sonu ve sonbahar başlarında, kraliçeleri için protein kaynağı aradıkları zaman saldırgandır. Bal peteklerine saldırırlar, yetişkin arıları öldürürler. İğneleri büyük ve acı vericidir, etkili bir nörotoksin içerir. Bir insanı birkaç kez sokarlarsa öldürürler, o insan alerjik olmasa bile” diye konuştu.

HEM İNSANLARA HEM DİĞER ARILARA ZARAR VEREBİLİR

Bu “katil arıların” bir yandan insanlara bir yandan da sayılarında bir düşüş yaşanan arı kolonilerine hasar vermesinden korkuluyor. Uzmanlar bu sebep dolayısıyla eşek arılarının görülmesi durumunda yetkililere haber vermeleri gerektiği uyarısında bulundu.

Bu tür arılar, normal şartlar altında Doğu Asya’da yaşamakla beraber her yıl en az 50 kişinin hayatını kaybetmesine neden oluyor.

Son dakika gelişmeleri güncel, kamu haberleri ve personel alım ilanlarını mobil uygulamamız üzerinden anlık olarak haberdar edeceğiz. Mobil uygulamamızı ücretsiz indirmek için TIKLAYIN.

Kamuilanlari.com | ANKARA

İlgili Makaleler