Gündem

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Devrede; Bu Şartları Taşıyan Herkes Aylık 1552 TL Alabilecek! İlk Ödemeler Başladı…

Her geçen artan enflasyona karşı Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından verilen destek ödemeleri de artıyor. 2022 yılında yaşlılar ve engelliler gibi toplumsal hizmetlerden gelir kaybı nedeniyle tam anlamıyla yararlanamayan dezavantajlı grupları desteklemeyi sürdüren Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, bu yılki ödemeleri de yapmaya başlamış bulunuyor.

Hem engelli hem de yaşlılık maaşı ödemesi sağlayan Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından aynı zamanda hasta ve bakıma muhtaç olan yaşlı ile engelli bireyler için evde bakım aylığı ödeniyor. Her üç maşın da ödemelerine başlamış olan Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, 2022 yılında her üç maaşı da zamlı bir şekilde ödemeye başlıyor.

Yaşlılık Aylığı Ödemeleri Devam Ediyor

2022 sayılı Kanun kapsamında yaşlı ve engelli aylığı ödemeleri gerçekleştiren Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, bu ödemelerini 2022 yılında sürdürüyor. Yaşlılık aylığında 2828 sayılı Sosyal Hizmetler Kanunu hükümlerince bir değerlendirme gerçekleştiren Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, 65 yaşını geçmiş ve hiçbir sosyal güvencesi olmayan yaşlılara hane içi gelir değerlendirmesi gerçekleştirerek, yaşlılık aylığı bağlıyor. Yaşlılık aylığı bağlanabilmesi için söz konusu yaşlının hane içi gelirinin asgari ücretin aylık net tutarının 1/3’ünden az olması gerekiyor. Öte yandan Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından yaşlıların hasta ve bakıma muhtaç olması halinde yaşlılara bakan yakınlarına başvuru yapılması koşuluyla evde bakım maaşı gerekli incelemenin ardından bağlanabiliyor.

Engelli Aylığı Ödemeleri İçin Başvuru Gerekiyor

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen destek ödemelerinden engelli bireyler de yararlanabiliyor. Engelli bireylerin sosyal yaşamdan ve verilen hizmetlerden eşit oranda yararlanabilmesi için maaş ödemesi desteğinde bulunan Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, sadece engelli olan bireye engelli maaşı bağlarken; bakıma muhtaç olan engelli bireye bakan kişiye de evde bakım maaşı adı altında maaş bağlıyor. Her iki maaş için de Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na bağlı olarak hizmet veren Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’na (SYDV) başvuru yapmak gerekiyor. Başvurular aynı zamanda e-Devle Kapısı üzerinden de gerçekleştirilebiliyor. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından verilen engelli maaşından yararlanmak için ise, engelli bireyin en az yüzde 40 üzerinde bir iş kaybı, yani engeli olduğunu sağlık raporu ile kanıtlaması gerekiyor. Öte yandan yaşlılık aylığı ile birlikte 2022 yılında artan evde bakım maaşı ve engelli maaşı da zamlı bir şekilde ödenmeye başlanmış bulunuyor. Engelli maaşı 2022 yılı tutarı ise, aylık 1.552 TL olarak ödeniyor.

İlgili Makaleler