Gündem

AK Parti Üniversitelere Dair Yeni Bir Kanun Teklifinde Bulundu!

AK Parti, üniversitelere dair bir kanun teklifinde bulundu. Teklifte, salgın ve afet gibi zor durumlarda üniversitelerin eğitim gerçekleştiremediği için yaz döneminde telafi eğitimin yapılması yer alıyor.

AK Parti milletvekillerinin üniversitelere dair sunduğu kanun teflifinde şunlar da yer alıyor; doçentlik sınavı sayısının ikiden daha fazla olması, vakıf üniversitelerindeki görev yapan öğretim elemanlarının mali haklarının devlet üniversitelerindeki öğretim elemanları ile aynı seviyeye getirilmesi, üniversitelerin yaptığı projelere mali destek sağlanması, Ankara Bilim Üniversitesi ile Kocaeli Sağlık ve Teknoloji Üniversitesi isminde iki yeni vakıf üniversitesinin yapımı.

AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş’un yaptığı açıklamada, Yükseköğretim Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi doğrultusunda bilgiler verdi.

28 MADDEDEN OLUŞUYOR

Başkanvekili Muş, kanun teklifinin 28 maddeden oluştuğunu vurgulayarak “Özellikle vakıf üniversiteleri ve yükseköğretim ile bazı alanları düzenleme konusunda, ilgili kurumlara yetki vermeyi planladığımız bir düzenleme olacak.” diye konuştu.

Muş, doçentlik sınavının yılda yalnızca iki defa gerçekleştiğini belirttikten sonra “Burada yetki, Üniversitelerarası Kurula verilmek suretiyle bunu, ihtiyaca göre ikiden fazla yapma imkanı getiriyoruz. Bunun planlaması yapılacak ve doçentlik sınavı noktasında, talebe göre sınav tarihleri ve yılda kaç kez yapılacağı, yılbaşında planlanmış olacak. Dolayısıyla ikiden fazla doçentlik sınavı açma imkanı getiriyoruz.” şeklinde durumu açıkladı.

PROJELERE MALİ DESTEK SAĞLANACAK

Üniversitelerin yaptığı projelere mali desteğin sağlanacağının altını çizen Muş, “Burada üniversitelere, projelerine yüzde 35 oranında kendileri destek verip geri kalanı da ulusal ya da uluslararası kurumlardan finanse etme imkanını sağlamış olacağız.” diye konuştu.

Muş, vakıf ve devlet üniversitelerinde görev yapan öğretim elemanlarının mali haklarının aynı seviyeye getirileceğini belirterek, “Örneğin bir araştırma görevlisi, devlet üniversitesinde hangi özlük haklarına sahipse vakıf üniversitesinde de devlet üniversitesindeki haklarından az olmayacak şekilde bir düzenleme imkanı getirmiş olacağız. Asgari olanı belirliyoruz, üstü vakıf üniversitelerine kalmış vaziyette.” açıklamasında bulundu.

Vakıf üniversitelerine, lisans, ön lisans, yüksek lisans ve doktora programlarında, her departmana alınan öğrencilerin %15’i kadar burslu öğrencinin alınmasına yönelik bir zorunluluk getireceklerini ifade eden Muş, “Diyelim, bir vakıf üniversitesinin tıp fakültesi var; 100 öğrenci alıyorsa 15 öğrenci de burslu almak durumunda kalacak.” diye konuştu.

6 AY DAHA KALABİLECEKLER

Araştırma görevlisi olarak bulunan ve tezini tamamlamış olan araştırma görevlilerinin, üniversite kadrolarında 6 ay daha kalabileceklerini belirten Muş, “Doktora ya da başka alanlara müracaat etme süresinde, bu kadrolarından mahrum kalmasınlar. Bu imkanı getirmiş olacağız.” dedi.

Vakıf üniversitelerinin her yıl topladığı gelirlerin yüzde 2’sini de bir devlet bankasındaki hesapta bloke etme şartı getirileceğinin altını çizen Muş, “Yarın, öbür gün mali anlamda üniversitede oluşabilecek aksaklıklarda bu fon kullanılabilsin istiyoruz.” sözlerini dile getirdi.

VAKIF ÜNİVERSİTELERİ KURULACAK

Başkanvekili Muş, bu kanun teklifi doğrultusunda, Ankara Bilim Üniversitesi ve Kocaeli Sağlık ve Teknoloji Üniversitesi olarak iki yeni vakıf üniversitesinin kurularak faaliyetlerine başlayacaklarını açıkladı.

Muş, kanun teklifinde bulunan maddelere yönelik şunları söyledi:

“Türkiye’de son dönemde vakıf üniversitelerinin sayısında ciddi artış oldu. Bunlar kalite olarak da belli noktaya kadar gidiyorlar. Bu yaptığımız düzenlemelerle vakıf üniversitelerine tanınan bazı imkanlar var fakat bu imkanların yanında getirdiğimiz başka, onların da yapması gereken kurallar var. Mesela vakıf üniversiteleri belli vergi muafiyetlerine sahip kuruluşlar. Devletin bunu yapmasının arkasındaki sebep, bu kurumların gelişmesi, güçlenmesi, bilimsel ve teknolojik olarak ülkenin gelişmesine katkı sunmasını temin etmek. Bunu düşünerek yola çıktık.”

“Burada bir vakıf üniversitesi, 100 öğrenci alıyorsa, düzenlemeyle en az 15, yüzde 100 burslu öğrenci alma zorunluluğu getiriyoruz. Çünkü çok başarılı öğrencilerimiz var. Bunlar hem öngörülebilir hem de yasayla garanti altına alınmış olacak. Bu başarılı öğrencilerin de iyi vakıf üniversitelerinde okuyabilmesine imkan sağlamış olacağız.”

Son dakika gelişmeleri güncel, kamu haberleri ve personel alım ilanlarını mobil uygulamamız üzerinden anlık olarak haberdar edeceğiz. Mobil uygulamamızı ücretsiz indirmek için TIKLAYIN.

Kamuilanlari.com | ANKARA

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir