Gündem

Akaryakıt fiyatlarından yaka silken araç sahiplerine, bir kötü haber daha! Trafik cezaları yüzde 123 zamlanacak! Yeni fiyatlar belli oldu!

2021 yılının son çeyreğinde ekonomi piyasalarında kayda geçen olumsuz gelişmeler, her kesimden vatandaşın bütçesine direkt olarak etki etti. Artan hizmet ve hizmet ürünü fiyatlarından ötürü geçim derdine düşen ve buna bağlı olarak da alım güçleri düşen vatandaşlar, 2022 yılı içerisinde de yeni zamların duyurulmaya devam edilmesi ile birlikte bütçelerinin resmen sıfırlandığına şahitlik etmeye başladı.

Hem ekonomi piyasalarında hem de ekonomi piyasalarını doğrudan etkileyen diğer alanlarda yaşanan olumsuz gelişmeler sebebi ile hemen hemen her sektörden yüksek oranlı zam haberleri gelirken zam listesinin başında otomotiv sektörü yer aldı. Artan araç fiyatları karşısında yeni bir otomobil sahibi olma hayalleri suya düşen vatandaşlar, bir de akaryakıt fiyatlarının fahiş seviyelere ulaşmaları ile birlikte araçlarını kullanamaz hale geldiler.

Araç sahibi vatandaşların ceplerinde ki deliğin günden güne büyümesine sebep olan olumsuz gelişmeler varlıklarını korumaya devam ederken sürücüleri üzecek bir gelişme daha yaşandı. Türkiye İstatistik Kurumu’nun enflasyon açıklamasının ardından kurum tarafından duyurulan 2022 yılı yeniden değerleme oranı, 2023 yılında trafik cezalarının katlanacağını gözler önüne serdi. Yeni oran açıklamasından sonra 2023 yılında geçerli olacak olan trafik cezaları tek tek hesaplandı.

YENİDEN DEĞERLEME ORANINDA REKOR!

3 Kasım günü ekim ayı enflasyon oranlarını açıklayan Türkiye İstatistik Kurumu, aynı açıklamada 2022 yılı yeniden değerleme oranına da yer verdi. Her ekim ayında 12 aylık enflasyon oranına göre hesaplanan yeniden değerleme oranı, bu yıl yüzde 122,93 olarak açıklandı. Başta MTV olmak üzere pek çok ödeme kaleminin hesaplanmasında kullanılan yeniden değerleme oranının, 2023 trafik cezalarını direkt olarak etkileyeceği bildirildi.

2023 TRAFİK CEZALARI

Yeniden değerleme oranının açıklanmasından sonra 2023 yılında trafik cezalarında uygulanacak tarifeler şu şekilde hesaplandı:

  • Emniyet kemeri takmama: 437 TL
  • Kırmızı ışıkta geçme: 952 TL
  • Hız sınırını yüzde 10-30 arasında aşma: 952 TL
  • Hız sınırını yüzde 30- 50 arasında aşma: 1.980 TL
  • Hız sınırını yüzde 50’nin üzerinde aşma: 4.064 TL
  • Alkollü araç kullanma: 4.064- 8.190 TL
  • Ruhsatsız araç kullanma: 370 TL
  • Seyir halinde iken telefon ile konuşma: 952 TL

İlgili Makaleler