EkonomiGündem

Akaryakıta indirim geldi! Bugünden itibaren 1,5 TL indirimli olarak satılacak

Akaryakıtta beklenen indirim geldi. Rusya ve Ukrayna savaşı berberinde brent petrolde iniş ve çıkışlar devam ederken, motorin ve benzine indirim ve zam gelmeye devam ediyor. 30 Mart 2022’de motorin fiyatlarında indirim var mı? Bugün motorin kaç TL gibi sorulara vatandaş cevap bulmak için güne başlar başlamaz akaryakıt fiyatlarına bakarak başlıyor.

Petrol fiyatlarında 2 gündür görülen düşüş bugünden itibaren fiyatlara yansıdı. Türkiye’de 30 Mart 2022’den itibaren motorine indirim uygulandı.

Rusya ve Ukrayna heyetleri arasındaki görüşmeler İstanbul’da yapılmaya başlanması ile özellikle petrol fiyatlarında bir düşüş başladı. Günlük %8’e dayanarak düşüş yaşayan ABD ham petrolü tekrar 105 dolarda ilerlerken brent petrol de 108 dolardan işlem görmeye devam ediyor. Bu olan düşüşlerden sonra motorin fiyatları ne kadar düştü?

Rusya ve Ukrayna görüşmeleri sonrasında olumlu mesajlar verilirken, ABD tarafından da verilen mesajlara dikkatli ve temkinli durduğu izlendi.

Çin’in motorine etkisi

Düşen akaryakıt fiyatlarındaki etkiye ek olarak, artarak devam eden covid-19 vakaları ile Çin’in Şangay kentinde sokağa çıkma yasağının tekrar başlaması etken oldu.

Dünya’nın en büyük ikinci petrol tüketen ülkesi olan Çin, yükselen covid-19 vakalarına karşı alınan önlemlerde talep düşüşü yaşama endişesini arttırıyor, bu durumda akaryakıt fiyatlarını aşağıya doğru çekilmesi için baskı uyguluyor.

30 Mart 2022 güncel akaryakıt durumu

30 Mart 2022’de indirimin uygulanmaya başlaması ile motorinde güncel fiyat merak konusu oldu. Uygulanan indirim ile motorinin litre fiyatı değişti.

İstanbul’da 23,64 TL’den 22,09 TL’ye, İzmir’de ve Ankara’da 23,72 TL’den 22,17 TL’ye düşüş yaşandı.

Akaryakıt fiyatları nasıl hesaplanır?

Akaryakıt fiyatları, diğer ülkelerin ve Türkiye’nin içinde olduğu Akdeniz piyasasındaki işlenmiş akaryakıtlar fiyatlarının ortalaması ile dolardaki değişiklikler göz önünde bulundurularak rafineri tarafından hesaplanır.

Bu hesaplama birlikte dağıtıcı şirketler tarafından uygulanan fiyatlar belirlenir. Fiyatlar rekabet serbest piyasa ve şehirlere göre farklılık gösterebilir.

İlgili Makaleler