Sağlık

“Akciğer Kanseri, Kanser Ölümlerinin Açık Ara Önde Gelen Nedeni!” Bu Belirtileri Sık Sık Kontrol Edin; Erken Teşhis İçin…

Günümüzde kanser, pek çok hastalık kadar olağan karşılanan bir hastalık haline dönüşmüş bulunuyor. Sayıları ve türleri her geçen gün artsa da pek çok kanserin tedavisi geliştirilen ilaç ve yöntemler ile artık mümkün oluyor. Ancak bazı kanser türleri, hala kişilerin yaşamını kalitesizleştirmeye ve kişileri ölüme kadar sürüklemeyi başarıyor. O kanserlerden biri olan akciğer kanseri için erken teşhis pek çok kanser türünden çok daha önemli görülüyor.

Ölümcül bir kanser türü olması bilimsel olarak da kanıtlanmış olan akciğer kanseri için Cancer.org; “Akciğer kanseri, kanser ölümlerinin açık ara önde gelen nedenidir ve tüm kanser ölümlerinin neredeyse yüzde 25’ini oluşturur. Her yıl, kolon, meme ve prostat kanserlerinin toplamından daha fazla insan akciğer kanserinden hayatını kaybediyor” ifadelerini kullanıyor. Bu nedenle akciğer kanseri belirtilerine kulak tıkamamak ve aşağıdaki belirtileri önemsemek gerekiyor.

Teşhis İçin Belirtilere Kulak Vermek Gerekiyor

En ölümcül kanser türlerinden biri olmasının yanı sıra teşhisi zor bir kanser türü de olan akciğer kanserini erken safhada teşhis edebilmek için vücudunuzu sık sık dinlemenizde fayda bulunuyor. Çünkü Ulusal Kanser Araştırmaları Vakfı’na göre, akciğer kanserine ilişkin ana belirtiler, kanser ilerledikten sonra kendisini gösteriyor. Bu nedenle özellikle içinde kan bulunan mukusun eşlik ettiği kronik ve/veya hırıltılı bir öksürüğe sahip olan herkesin vakit kaybetmeden bir doktora görünerek, akciğer kanseri olup olmadığını öğrenmesi tavsiye ediliyor. Bunun yanı sıra normal zamanlarda çok da önemsenmeyecek belirtilerden biri olan aşırı terleme, aslında tüm kanserler için ayırt edici bir belirti kabul ediliyor. Şöyle ki, artan kanser hücreleri ile savaşmakta yorgun düşen vücut, aşırı terleme ile reaksiyon veriyor. Bu nedenle özellikle gece artan terlemelerin önemsenmesi tavsiye ediliyor.

Akciğer Kanseri Belirtileri Normal Bir Hastalıkmış Gibi Geliyor

Soğuk algınlığına benzer bir hastalıkmış gibi belirtiler sergileyen akciğer kanseri, özellikle geçmeyen ya da giderek daha da kötü bir hal alan öksürük ile kendisini gösteriyor. Soğuk algınlığı ya da grip gibi hastalıklardan önemli bir farkı ise, öksürürken gelen kan ya da kanlı balgam oluyor. Bunun yanı sıra öksürüğe eşlik eden göğüs ağrısı, iştah kaybı, aşırı yorgunluk hissi ve kilo kaybı gibi belirtiler de akciğer kanserine işaret ediyor. Bir türlü geçmeyen ses kısıklığına ek olarak nefes darlığı ve sürekli kendini yenileyen bronşit veya zatürreye de kulak vermek de fayda bulunuyor.

İlgili Makaleler