Gündem

Almanya Kripto Dostu Hamlelerine Devam Ediyor! Ethereum ve Bitcoin Tutanlara Vergi Yok!

Almanya Maliye Bakanlığı (BMF), kripto para birimleri ilgili yürüttükleri çalışmalarına devam ediyor. Bir ilk niteliği taşıyan son gelişme, kripto varlıkların vergilendirilmesi konusundaki esasları gündemine alıyor. Gelir vergisi esasları kapsamında kripto para birimlerini inceleyen çalışma hakkında bir kılavuz yayımlandı.

Yaklaşık 24 sayfa olarak yayımlanan kılavuzda, kripto para birimlerinin Alman gelir yasasına göre sınıflandırılmaları yapılırken, teknik açıklamaları da yapıldı. Kılavuz kapsamında yer alan en ilgi çekici düzenleme ise, mükelleflerin bir yıl ve üzerinde ellerinde tutacakları Bitcoin ve Ethereum için vergi muafiyetinden yararlanmasını oldu.

BTC ve ETH Tutanlara Vergi Muafiyeti

Kripto paralara uygulanan vergiler için muafiyet sağlayan işlemlerde bir genişletilme yapıldı. Bir yıldan uzun süre BTC ve ETH tutanların vergiden muaf tutulmasının yanında, kredi protokollerinde kullanılan kripto varlıklar ve stake edilen kripto varlıklar içinde bazı muafiyetler söz konusu olacak.

Düzenleme öncesinde, alınan kripto varlığın bir sene elde tutulduktan sonra yapılan satışlarından elde edilen kâr, vergiye konu oluyordu. Diğer yandan yapılan stake işlemlerinde vergi muafiyeti olabilmesi için varlığın 10 sene boyunca elde tutulması bekleniyordu. Yapılan bu vergilendirme çalışması, Almanya’da bulunan kripto para yatırımcıları için önemli bir vergi avantajı sunuyor.

Staking ve Madencilik de Kapsam Dahilinde

Yayınlanan kılavuzda kripto para ticaretinde uygulanacak vergilendirme esasları yer alırken, aynı zamanda staking, madencilik ve airdrop yolu ile kripto para elde etme ile ilgili önemli gelişmeler yer aldı.

Dijital varlıklar için yapılan vergilendirme çalışmalarının devam edeceğini söyleyen yetkililer, meydana gelen problemleri için proaktif bir tutumda olacaklarını ifade ettiler. Yapılan bu vergilendirme çalışmalarının, devlet kurumları ve federal vergi makamlarının birlikte yürüttüğü bir çalışma olduğu açıklandı.

İlgili Makaleler