Gündem

Almanya’dan Rekor Seviyede Zam! 21 Milyondan Fazla Emekliye Tarihinin En Yüksek Oranlarında Maaş Zammı Yaptı!

Yüksek enflasyon tüm dünyada etkili olsa da Almanya, vatandaşların enflasyon karşısında ezilmesine engel oldu ve tarihinin en yüksek seviyesinde emekli maaşı zammı yaptı. 21 milyon kişinin emekli maaşı aldığı Almanya’da emekli maaşlarına yüzde 6,1 oranında zam yapıldı. Yapılan bu zamların kapsamında maluliyet aylıkları da yer alıyor.

Geçen Sene Yapılmayan Zam, Bu Sene Telafi Edildi

Olumsuz ekonomik gelişmeler ile birlikte korona virüs sebebi ile meydana gelen kriz ortamı, geçen sene Almanya’da emekli maaşlarına zam yapılmamasına neden olmuştu. Geçen sene de maaş zammı yapılmadığını da hesaba katan Almanya, 21 milyon emekliye müjdeli zam haberini verdi.

Normal şartlar altında Almanya’daki enflasyon oranları yüzde 2 seviyesinde yatay olarak hareket etmektedir. Ancak küresel salgın, savaş, gıda ve enerji krizleri sebebi ile son altı yılın enflasyon artışı ortalama olarak yüzde 5 seviyesinde artış gösterdi.

Almanya Tarihinin En Büyük Zammı Yapıldı

Yaşanan bu yüksek enflasyonun vatandaşa en az şekilde yansıması için çalışmalar yapan Almanya emekli maaşlarına yüzde 6,1 oranında zam yaptı. Yapılan bu emekli maaşı zammı, Almanya tarihinde yapılmış en büyük zam olarak kayıtlara geçti.

Yapılan bu zamlar, ülkenin doğ ve batı eyaletlerinde farklı olarak uygulamaya konulacak. Ülkenin batı eyaletlerindeki emekli maaş maaşları yüzde 5,35 oranında zamlanacak iken, ülkenin doğu bölgesinde yer alan eyaletler için emekli maaşı zam oranı yüzde 6,12 olacak.

Yapılan bu zamlar hakkında açıklamalarda bulunan Çalışma Bakanı Hubertus Heil, yapılan bu emekli maaşı zamlarının maluliyet için verilen aylıklara da aynı oranda yansıyacağını ifade etti. İlerde yeni artışlar yaşanabileceğinin altını çizdi.

İlgili Makaleler