EkonomiGündem

Altını Olan Yine Yaşadı: Öyle Bir Yükselecek Ki… Uluslararası Kuruluş Altın Fiyatları Tahminleriyle Herkesi Kuyumculara Koşturdu!

Son iki yıldır sürekli olarak artış gösteren altın fiyatları, şimdilerde rekordan rekora koşmaya başladı. Adeta her gün yükselen hale gelmiş olan altın fiyatları, pek çok yatırımcının da bu yatırım aracına yönelmesine neden oldu.

Halihazırda artan altın fiyatları, Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesinin ardından başlayan sıcak temas ile daha hazlı artar hale geldi. Emtia piyasalarını doğrudan etkileyen Rusya ile Ukrayna arasındaki bu sıcak temas, altını da es geçmedi. Son zamanların zirvesini gören altın fiyatlarıyla ilgili ortaya atılan tahminler ise, yatırımlarını altına yöneltenlerin yüzünü güldürdü. Öte yandan yatırımlarını altına yapan vatandaşlara bir müjde de Goldman Sachs analistlerinden geldi.

Altında Son İki Haftada Yüzde 6 Artış

Yaz aylarından bu yana inanılma bir artış halinde olan altın fiyatları, tarihi zirvesini en son 2020 yılının Ağustos ayında görmüştü 2020 yılının Ağustos ayında koronavirüs salgınına yönelik endişelerin de etkisi altında tarihi bir sıçrama yaşayan altının ons fiyatı 2 bin 67 dolara yükselmişti. Dünyada yeni bir endişe sebebi olan Rusya’nın Ukrayna işgali, bir kez daha yatırımların altına yönelmesine neden oldu. Bu endişenin de bir getirisi olarak geçtiğimi haftalarda ons fiyatı bin 902 dolarda seyreden altının ons fiyatı, bugün itibariyle 2 bin 17 dolarak yükseldi. Son iki haftada yaklaşık yüzde 6 yaşayan altın, yatırımcılarının yüzünü güldürürken; uzmanları endişelendirmeye başladı. Öte yandan ons fiyatındaki artışın yanında dolar/TL’de de yükseliş yaşanması gram altının da fiyatını yükseldi. Bugün itibariyle yüzde 1,8’lik bir yükseliş yaşayan gram altın, 940 TL’ye yükseldi.

Goldman Sachs Tahmin Etti: Altın Zirveyi Görecek

Rusya’nın Ukrayna ile başlattığı sıcak temasın ardından an ve an artan emtia piyasalarına karşı tahminlerini sürdüren Goldman Sachs analistleri, altın piyasası ile ilgili tahminlerini de güncelledi. Geçtiğimiz günlerde yeni bir tahminde bulunmuş olan Goldman Sachs analistleri, altının artan değerinin ardından tahminlerinde revizeye gitti. Altının ons fiyatı için 3 aylık tahminlerini bin 950 dolar seviyesinde tutan Goldman Sachs analistleri, üç aylık tahminini 2 bin 300 dolara çıkardı. 6 aylık tahminlerinde de revizeye giden Goldman Sachs analistleri, 2 bin 50 dolar seviyesinde yaptığı ons tahminini ise, 2 bin 500 dolar olarak yeniledi. Öte yandan 1 yıllık beklentisini 2 bin 150 dolarda tutan Goldman Sachs analistleri, revize tahmininin ardından bu beklentiyi de 2 bin 500 dolara yükseltti.

İlgili Makaleler