EkonomiGündem

Altını Olanlar Yandı; FED’in Kararının Ardından Hızla Düşüyor! Gram Altın Bugün Kaç TL? İşte, 24 Mart 2022 Altın Fiyatları…

Amerikan Merkez Bankası’nın (FED), gerçekleştirdiği faiz artırımı kararının ardından altın piyasalarındaki hareketlilik son işlem gününde de devam etti. Altın yatırımcıları hareketliliği yakından takip ederken; uzmanlar, altın piyasalarındaki hareketliliğinin nedenini açıkladı.

Altın piyasaları bir süredir sürekli olarak yükselişteyken; FED’in faiz kararının ardından altın, düşüşe geçti. Altının akıbetini merakla bekleyen yatırımcılar, gözünü kulağını para ve emtia piyasaları uzmanlarını çevirmişken; uzmanlar, altının akıbetine dair önemli açıklamalarda bulundu.

FED’den Mayıs Ayı Faiz Sinyali Geldi

2018 yılından sonra ilk kez faiz artırımı gerçekleştiren FED, mart ayında 25 baz puan faiz artışına gitti. Bu artışın ardından piyasalar bir türlü dengeye oturamamışken; FED Başkanı Jerome Powell geçtiğimiz gün yaptığı açıklama ile piyasalar daha da hareketlenmeye başladı. Açıklamalarında mayıs ayındaki faiz kararına dikkat çeken FED Başkanı Jerome Powell, 50 baz puan artış yaşanabileceğinin sinyalini verdi. Bu sinyalinin üzerine konuşan St. Louis FED Başkanı James Bullard, FED’in faiz artışını hızlandırması gerektiğini düşünürken; Cleveland Fed Başkanı Loretta Mester ise, faizleri yıl sonuna kadar yaklaşık yüzde 2,5’e çıkarmaktan yana olduğunu açıkladı. Bu açıklamaların ardından altın piyasalarında da hareketlilik başladı.

FED Başkanının Açıklamalarının Ardından Altın Piyasaları Hareketlendi

Pandemiden bu yana devam eden ve Rusya ile Ukrayna arasındaki krizle daha görünür hale gelen enflasyonun da etkisiyle para piyasalarından uzak duran vatandaşlar, şimdilerde altın yatırımlarına daha çok yönelir hale geldi. FED Başkanı Jerome Powell’in açıklamalarının ardından ise, altın piyasalarında da hareketlilik başladı. Hafta başında 1935 dolardan başlayan ons altının fiyatı dün itibariyle 1910 dolara kadar geriledi. Günü ufak bir yükselişle kapatan ons altın, kapanıştan hemen önce 1921 dolar seviyesini yeniden gördü. Gün boyunca değişen aralıktan işlem gören ons altın fiyatı, en düşük 1915 dolar, en yüksek ise 1924 dolar seviyesinden işlem gördü. Ons altın fiyatında gözlenen değişimler, kısa süre içerisinde gram altın tabelalarına da yansıdı. Haftaya 922 TL’den başlayan gram altın, dün itibariyle 911 TL’ye kadar geriledi. Gün içerisinde en düşük 910 TL’yi gören gram altın, en yüksek ise 916 TL seviyesinden alıcı buldu. Öte yandan altın fiyatlarının aşağı yönlü gidişatını değerlendiren uzmanlar, FED’ten gelen faiz artışı sinyalinin altın piyasalarında baskıcı etki oluşturduğunu öne sürdü.

İlgili Makaleler