Gündem

Aman Dikkat; O Tarihe Kadar Bankadaki Paranızı Çekmezseniz, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu, Hesabınıza El Koyabilir! Detaylar İçin…

Kamusal düzenlemeler gereği hareketsiz olan hesaba el koyma yetkisine sahip olan Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF), yapılan yasal düzenleme ile 2022 yılı için de yeni bir duyuru yayınlamış bulunuyor. Bu kapsamda vatandaşları sık sık uyaran bankalar, TMSF’nin devreye girip, hesaplara el koymadan önce bir hareketlilik göstermesini talep ediyor.

Hareketsiz olan hesapları saplamayı hedefleyen TMSF, özellikle son 10 yıl içerisinde banka hesaplarında hiçbir hareketlilik olmayan vatandaşların hesabındaki paralara el koyuyor. Devlet fonuna bu paraları aktaran TMSF, şimdiye dek 217 milyon TL’lik bir fon elde etmiş bulunuyor. Müşterilerinin hesabını korumak için sık sık hatırlatmalar yayınlayan bankalar ise, 2022 yılı için de müşterilerinin hesaplarını kontrol etmesini istiyor.

TMSF, Hesaplara El Koymaya Devam Ediyor

Geçtiğimiz yıllarda yürürlüğe giren “Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” ile yaşamına devam ettiği halde 10 yıl boyunca bankadaki hesabında hiçbir değişiklik yapmamış olan ya da bu hesaptan herhangi bir hareketliliğe sebep olacak para yatırımı, çekimi veya transferi gerçekleştirilmemiş olan hesaplar, zaman aşımı kapsamına alıyor. Bu kapsamda söz konusu kişilerin hesabına el koyan TMSF ve Yatırımcı Tazmin Merkezi, bankalardan bu paraları aktararak fonlara devrediyor. Bunun engellenmesi için ise TMSF’nin hareket etmesinden önce kişilerin hesaplarını kontrol etmesi ve bu hesaplarda bir hareketlilik ortaya çıkarması gerekiyor. Bunun için ise önce sorgulama işleminin gerçekleştirilmesi gerekiyor.

TMSF, Hesaplara El Koymadan Sorgulama Yapılması Gerekiyor

Şimdiden 217 milyon TL’den fazla bir paraya el koyan TMSF’nin kendi hesabına el koymasını engellemek isteyen vatandaşların ilk yapması gereken unuttuğu bir hesabın olup olmadığını sorgulaması gerekiyor. Her bankanın bu konuyla ilgili bir sorgulama ekranı bulunuyor. Ancak bunun zahmetli olması nedeniyle harekete geçiş olan e-Devlet Kapısı, tüm bankaların sorgulanabileceği bir sistem geliştirmiş bulunuyor. E-Devlet Kapısı içerisinden bakılabilecek olan bu sistem kapsamında “Bu Yıl TMSF’ ye Devredilecek Hesaplara İlişkin Sorgulama” hizmeti ile devredilecek olan hesapların tamamı sorgulanabiliyor. Bu kapsamda vatandaşların tek yapması gereken şey, T.C. kimlik ve e-Devlet şifreleri ile sisteme giriş yapması oluyor.

İlgili Makaleler